Τι πιστεύω για την απασχόληση και την αναπτυξη

Τι πιστεύω για την απασχόληση και την αναπτυξη

Δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω εάν η ανεργία μειώθηκε ή αυξήθηκε κατά 0.4% ή 0.5%. Με ενδιαφέρει να κάτσουμε, όλα τα κόμματα μαζί και να δημιουργήσουμε το «new deal» της Κύπρου. Να συμφωνήσουμε σε 3 ή 4 στρατηγικές στις οποίες η χώρα μας θα επενδύσει για να μειώσουμε δραστικά την ανεργία και να φέρουμε την ανάπτυξη. Οι τομείς αυτοί είναι η τεχνολογία, ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή:

Στην τεχνολογία, στόχος πρέπει να είναι να προσελκύσουμε στην Κύπρο εταιρίες του κλάδου, ακόμη και να πείσουμε εταιρίες που είναι ήδη εγγεγραμμένες εδώ να μεταφέρουν στην Κύπρο τις εργασίες τους. Τι χρειάζονται; ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, που το έχουμε, καλές συνθήκες διαβίωσης, κίνητρα για το προσωπικό τους και καθόλου γραφειοκρατία.

Στον τουρισμό πρέπει να ενισχύσουμε τον ολόχρονο τουρισμό και τα νέα του προϊόντα όπως ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο συνεδριακός, ο ιατρικός τουρισμός κλπ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φροντίσουμε για θέματα όπως η απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχείων αλλά και η σύνδεση των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιριών που θα βάλουν τη χώρα μας στα δρομολόγιά τους.

Στον πρωτογενή τομέα, που στην Ελλάδα και παντού αναβαθμίζεται ραγδαία με ποιοτικά, εξειδικευμένα προϊόντα, χρειάζεται ξεκάθαρη στόχευση και προσανατολισμός στις ξένες αγορές. Να επενδύσουμε μακροχρόνια, να προπωλούμε με συμβόλαια τα προϊόντα, να δώσουμε κίνητρα να ασχοληθούν νέοι επιστήμονες με τη γεωργία, να τη συνδέσουμε με την υψηλή τεχνολογία και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα σχετικά προγράμματα στήριξης.

Τρία χρόνια μετά τα συντρίμμια, η Κύπρος στέκεται σήμερα στα πόδια της. Ο δικός μου ρόλος είναι να πιέζω, ειδικά τώρα που βγήκαμε από το μνημόνιο, ώστε να συνεχίσουμε την πορεία εξυγίανσης και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που παραμένουν. Η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ανάπτυξη και η απασχόληση είναι οι νέες προκλήσεις. Οι νέοι είναι το παραγωγικό μέλλον της χώρας και η νέα Βουλή οφείλει να πιέσει για να έχουν το μέλλον που τους αξίζει.

Share this post