89 CEOs στην Κύπρο απαντούν
Τα στερεότυπα και τα πρότυπα που για δεκαετίες είχαμε δεν υπάρχουν πια. Η ευελιξία, η ταχύτητα στην ανάλυση των δεδομένων, οι γρήγορες αποφάσεις είναι συνυφασμένες με την επιτυχία
Την περασμένη Πέμπτη παρουσιάστηκε στη Λευκωσία η 20η ετήσια παγκόσμια έρευνα για τους CEOs της pwc. 89 διευθύνοντες σύμβουλοι από την Κύπρο απάντησαν σε αυτό το ερωτηματολόγιο συμμετέχοντας για έκτη χρονιά στη συγκεκριμένη έρευνα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να εξαχθούν από τέτοιες έρευνες είναι πιστεύω πολύ σημαντικά ιδιαίτερα όταν προέρχονται από τους ανθρώπους που οδηγούν την παραγωγή και την ανάπτυξη της χώρας μας.
Σε αυτή την έρευνα λοιπόν, το 36% πιστεύει πως στο άμεσο μέλλον, στους επόμενους 12 μήνες, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παρουσιάσει βελτίωση, με το 83% αυτών να δηλώνουν αισιόδοξοι για την αύξηση των εσόδων τους στο ίδιο διάστημα. Η οργανική ανάπτυξη των εταιριών τους είναι για αυτούς η σημαντικότερη δραστηριότητα για ενίσχυση της κερδοφορίας και της εταιρικής ανάπτυξης με ποσοστό 72%. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε την αισιοδοξία που προκύπτει που πιστεύω πως θα αντανακλαστεί σε όλες τις δομές της οικονομίας. Στην ερώτηση για την αύξηση της απασχόλησης, για παράδειγμα, 46% αναμένουν πως ο αριθμός των εργαζομένων στην εταιρία τους θα αυξηθεί μέσα στο 2017.
Η αβεβαιότητα καταγράφεται ως η μεγαλύτερη απειλή. Και είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Λογικό, αν συνυπολογίσουμε τις αλλαγές που καταγράφηκαν μέσα στο 2016. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα με 79%, η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης με 67% και η αβεβαιότητα για την οικονομική ανάπτυξη με 60%. Οι υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις που σαφώς ανησυχούν τους CEOs με ποσοστό 58% χάνεται πιστεύω μέσα στην αβεβαιότητα γύρω μας. Σημαντικές μεταβολές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή έρευνα βλέπουμε στις επιχειρηματικές απειλές. Ενώ το 2016 η μεγαλύτερη επιχειρηματική απειλή ήταν η δωροδοκία και η διαφθορά με 65%, φέτος βλέπουμε μια στροφή που έχει να κάνει με τους νεοεισερχόμενους στην αγορά με 46% και τον ρυθμό μεταβολής της τεχνολογίας με 44%. Προσωπικά υπογραμμίζω αυτή την στροφή. Προφανώς όχι για να πω πως εξαλείφθηκε η διαφθορά και η δωροδοκία, που δεν, κάθε άλλο. Αλλά γιατί βλέπουμε μια σαφή στροφή. Η ταχύτητα στην χρήση και στην μεταβολή της τεχνολογίας, αλλά και οι νέοι εργαζόμενοι με την προφανή διαφορά στην νοοτροπία προβληματίζει.
Τα στερεότυπα και τα πρότυπα που για δεκαετίες είχαμε δεν υπάρχουν πια. Η ευελιξία, η ταχύτητα στην ανάλυση των δεδομένων, οι γρήγορες αποφάσεις είναι συνυφασμένες με την επιτυχία
Η δύναμη των επιχειρήσεων είναι οι άνθρωποί τους. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα από την έρευνα. Με 22% και ως πρώτη επιλογή το ανθρώπινο δυναμικό είναι το στοιχείο εκείνο που αξιοποιείται περισσότερο για νέες ευκαιρίες. Τα στοιχεία που αναζητούν οι CEOs στο ανθρώπινό τους δυναμικό είναι η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και η συνεργατικότητα. Άλλα σημαντικά ευρήματα έχουν να κάνουν με τον ρόλο της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις με το 99% των ερωτηθέντων να πιστεύουν πως η τεχνολογία θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο τους τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και η παγκοσμιοποίηση, αφού το 95% δήλωσαν πως έχει συμβάλει στην μετακίνηση κεφαλαίων, ανθρώπων αγαθών και πληροφοριών.
Αυτό που προσωπικά κρατώ είναι η συνεχής αλλαγή στο επιχειρείν. Τα στερεότυπα και τα πρότυπα που για δεκαετίες είχαμε δεν υπάρχουν πια. Η ευελιξία, η ταχύτητα στην ανάλυση των δεδομένων, οι γρήγορες αποφάσεις είναι συνυφασμένες με την επιτυχία. Οι βραδείς, τυποποιημένοι οργανισμοί, με γραφειοκρατία που σπάει κόκαλα, και κάθετα οργανογράμματα δεν θα έχουν μέλλον. Όπως μέλλον δεν θα έχουν όλοι όσοι συνεχίζουν να αποφεύγουν να συζητούν τα ζητήματα και προσεγγίζουν τα προβλήματα τους χωρίς ειλικρίνεια. Και πάντα χρειάζεται να γυρνάμε και να απαντάμε τα βασικότερα ερωτήματα. Ποιος είναι ο σκοπός και ποιες είναι οι αξίες μας.