H επόμενη μέρα

H επόμενη μέρα

Από την Τετάρτη δεν θα αποτελώ μέρος του δυναμικού της SPP Media, αφού παραιτούμαι από τη θέση του διευθυντή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας. Το ασυμβίβαστο χρειάζεται να εφαρμοστεί από όλους μας, έστω και αν δεν νομοθετηθεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πείσουμε τους συμπολίτες μας πως εννοούμε όσα λέμε.

Διάγουμε ήδη τις μέρες μετά τις εκλογές. Οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων δίνουν και παίρνουν, οι εκτιμήσεις για τον τρόπο λειτουργίας μιας οκτωκομματικής Βουλής έχουν πλατειάσει και είμαστε ακόμα στο θεωρητικό της ιστορίας και οι τηλεοπτικές συζητήσεις για τον νέο πρόεδρο του σώματος έχουν κουράσει ακόμα και τους πλέον πολιτικοποιημένους. Συνεχίζουμε να μη συζητάμε πώς το νομοθετικό σώμα θα γίνει πιο αποτελεσματικό και πώς θα καταφέρουμε να φέρουμε την πολιτική διαδικασία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών και της κοινωνίας.

Αν προσπαθήσουμε να δούμε τα αποτελέσματα της Κυριακής από μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι μας επιτρέπει η άμεσή μας εμπλοκή, θα υπογραμμίσουμε τη μείωση των ποσοστών των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων του τόπου, την είσοδο στη Βουλή άλλων τριών νεοφανών ή νεοσχηματισμένων κομμάτων και σίγουρα την εισδοχή του ΕΛΑΜ. Θα κοιτάξουμε, επίσης, το μεγάλο ποσοστό της αποχής, αλλά και την είσοδο αρκετών νέων προσώπων ως επιβεβαίωση της τάσης για ανανέωση. Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων ήταν σε αυτές τις εκλογές πιο αισθητές από κάθε προηγούμενη φορά, απόδειξη πως τα κομματικά σύνορα έχουν χαμηλώσει αρκετά. Η εισδοχή της Συμμαχίας και της Αλληλεγγύης επιβεβαιώνουν και την τάση της κοινωνίας να επιβραβεύσει τους μικρούς και νεοσχηματισθέντες, αλλά και να τιμωρήσει τα παραδοσιακά κόμματα για χίλιους λόγους, ο κάθε ένας για τον δικό του. Οι Οικολόγοι αξιοποίησαν στο έπακρο το κλίμα και «κάθισαν πάνω στο κύμα» της μοδάτης, της διαφορετικής ψήφου. Η έλλειψη εμπιστοσύνης, όμως, προς τα κόμματα και τους πολιτικούς θα πρέπει να κτυπήσει τα κουδούνια όλων μας και να αποφασίσουμε πως αυτή δεν ανακτάται με συνθήματα και ατάκες, αλλά με ουσιαστικές πράξεις.

Από την Τετάρτη δεν θα αποτελώ μέρος του δυναμικού της SPP Media, αφού παραιτούμαι από τη θέση του διευθυντή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας. Το ασυμβίβαστο χρειάζεται να εφαρμοστεί από όλους μας, έστω και αν δεν νομοθετηθεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πείσουμε τους συμπολίτες μας πως εννοούμε όσα λέμε.

Σε ό,τι αφορά σε εμένα προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι πίστεψαν και αγκάλιασαν την υποψηφιότητά μου και εθελοντικά στάθηκαν δίπλα μου τους τελευταίους μήνες. Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι που είχε και αίσιο τέλος. Άλλωστε, δηλώνω λάτρης της χαράς του δρόμου. Να ευχαριστήσω και όσους με ψήφισαν πριν από μία βδομάδα και να υποσχεθώ πως θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου δείξατε.

Κάθε καινούριος δρόμος σηματοδοτεί το κλείσιμο του προηγούμενου. Από την Τετάρτη, δεν θα αποτελώ μέρος του δυναμικού της SPP Media, αφού παραιτούμαι από τη θέση του διευθυντή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας. Το ασυμβίβαστο χρειάζεται να εφαρμοστεί από όλους μας, έστω και αν δεν νομοθετηθεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πείσουμε τους συμπολίτες μας πως εννοούμε όσα λέμε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους συναδέλφους κατά τα έξι χρόνια που δουλέψαμε μαζί. Έμαθα πολλά, πάντα θα λέω πως ήταν για εμένα ένα πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη και τον Χρίστη Λοττίδη για όλη την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Θα τους είμαι παντοτινά ευγνώμων.

Η επόμενη μέρα, λοιπόν, προβλέπεται συναρπαστική. Και σε προσωπικό, αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Μας περιμένει μία σειρά από νομοθετήματα, που χρειάζεται να προχωρήσουν για να πάμε τη χώρα μας ένα βήμα παρακάτω, ένα βήμα προς τα μπρος. Έχουμε όμως και μία τεράστια ευθύνη: Να επανακτήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης της Βουλής, της πολιτικής και των κομμάτων με την κοινωνία και τους πολίτες. Αν θέλουμε να λέμε πως εκπροσωπούμε τους συμπολίτες μας, δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε στους μισούς, και αυτοί να μας βρίζουν. Στο χέρι μας είναι, με πράξεις και μακριά από «αποξηραμένα» συνθήματα.

Share this post