Nα κάνουμε πάλι την πόλη την πρωτεύουσα που να μας αξίζει

Nα κάνουμε πάλι την πόλη την πρωτεύουσα που να μας αξίζει

  • Πολύ φιλόδοξο το project σας για τη Λευκωσία, που ομολογουμένως έχει μείνει πίσω, αν και είναι η πρωτεύουσα του κυπριακού κράτους. Ποιες οι στοχεύσεις;

Στην πρωτοβουλία «Ανεκτίμητη Λευκωσία» θέλουμε να δούμε την πόλη μας να αναβαθμίζετε. Και όταν λέω πόλη δεν εννοώ τα στενά γεωγραφικά όρια του Δήμου Λευκωσίας, αλλά την μητροπολιτική Λευκωσία, την επαρχία στο σύνολό της. Το ότι έχει μείνει πίσω είναι κοινή παραδοχή. Το ζητούμενο είναι το πως, και αυτός είναι και ο στόχος, να κάνουμε ξανά τη Λευκωσία πραγματική πρωτεύουσα. Πως να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, πως αξιοποιούμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της πόλης, πως υλοποιούμε τους σχεδιασμούς που εδώ και χρόνια υπάρχουν και μένουν στα συρτάρια. Δεν είναι εύκολο και ξέρω πως δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Στόχος δεν είναι να γίνει η «Ανεκτίμητη Λευκωσία» ακόμη ένα φόρουμ προβληματισμού. Στόχος είναι να κάνουμε πράγματα. Να προωθήσουμε πολιτικές, να δούμε να γίνονται πράγματα που να μας κάνουν περήφανους. 

Είναι ναι, ένα φιλόδοξο project. Χωρίς να δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες θέλουμε να δούμε την πόλη μας να βελτιώνεται. Αυτός είναι και ο στόχος μου. Να δημιουργήσουμε μια πρωτοβουλία ωφέλιμου προβληματισμού και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες βελτίωσης και ανάδειξης της πόλης μας σε μια πραγματική πρωτεύουσα. Για το πώς θα εκτιμήσουμε ξανά της αξία της αλλά κυρίως για το πώς θα μετατρέψουμε τη Λευκωσία στην πολύτιμη πόλη που μας αξίζει. Για μας και για τις επόμενες γενιές. Χωρίς πολλά λόγια αλλά με πράξεις.

  • Είναι εφικτή η αναβάθμιση από την ώρα που απαιτούνται ουκ ολίγα κονδύλια, συναίνεση από πολλούς φορείς και συνεργασία, κοινή δράση για να υπάρξει αποτέλεσμα;

Το πρώτο ζητούμενο είναι να βρούμε τον τρόπο να υλοποιούνται οι μελέτες που γίνονται. Είτε αυτές έχουν να κάνουν με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θα κάνει την πόλη μας πιο ανθρώπινη και θα μειώσει το κυκλοφοριακό, είτε η κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου εντός του χρόνου που σχεδιάστηκε και άλλα. Το σημαντικότερο είναι ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών αλλά πρωτίστως η πολιτική βούληση  για να προχωρήσουν τα έργα. Τα κονδύλια θα προϋπολογιστούν όταν αυτά απαιτηθούν. Όταν λειτουργήσει ο κινητήριος μοχλός για να γίνουν έγκαιρα. Πριν να χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε τις αρχικές μελέτες. Και σίγουρα στόχος δεν είναι να μηδενίσουμε όλα όσα γίνονται, γιατί γίνονται πολλά στη Λευκωσία. Και σίγουρα δεν είναι στόχος να κάτσουμε να απαριθμήσουμε τι πήγε λάθος τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος είναι να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουν όλα όσα εντοπίζουμε πως έμειναν πίσω.

  • Εσείς πως θα θέλατε τη Λευκωσία στους τομείς που βάζετε ως βασικές στοχεύσεις στην πρωτοβουλία σας;

Θέλω μια Λευκωσία που να νιώθουν οι πολίτες πως ζουν σε μια πρωτεύουσα που λίγα θα έχει να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Που οι άνθρωποι της δε θα σπαταλούν αμέτρητες ώρες μέσα στους δρόμους, που θα έχουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης που αυτό θα βελτιώσει με μιας την ποιότητα ζωής. Θέλω μια Λευκωσία που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Που θα σφύζει από επιχειρηματικότητα, που θα θέλουν οι επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες, να επενδύσουν εδώ. Θέλω μια Λευκωσία που θα ψάχνει εργαζομένους σε τομείς αιχμής, που θα έχουν ευκαιρίες εργασίας και ανάπτυξης οι χιλιάδες των φοιτητών που έχουμε στα πέντε πανεπιστήμια της πόλης, και οι εκατοντάδες ερευνητές. Θέλω μια Λευκωσία που θα ξεφύγει από τη μιζέρια πως δεν έχουμε θάλασσα και θα προβάλει τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της, διασυνδέοντας τα σε μια μεγάλη εκδρομή από τις αρχαιότητες στο Δάλι, στα ενετικά τείχη και το ιστορικό κέντρο και θα φτάνει μέχρι το Ακάκι. Θέλω μια πόλη που οι Λευκωσιάτες θα νιώθουν ωραία που ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ.

  • Στο δια ταύτα τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να μην θεωρηθεί απλώς μια προεκλογική κίνηση, αυτή η πρωτοβουλία σας;

Μακάρι να λυθούν όλα τα προβλήματα της Λευκωσίας μέχρι τον ερχόμενο Μάιο και ας θεωρηθεί ως προεκλογική κίνηση. Και όντως αν δεν έχει περιεχόμενο, αν δεν έχει αποτέλεσμα θα είναι ένα πυροτέχνημα. Εκ των πραγμάτων όμως η πρωτοβουλία αυτή θα έχει διάρκεια, και θέλουμε να έχει και περιεχόμενο και αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου ξεκινάμε με μια σειρά συζητήσεων με τους ειδικούς και τους γνώστες των θεμάτων. Κάναμε ήδη μια πρώτη διαδικτυακή συζήτηση για την ιατρική εκπαίδευση στη Λευκωσία, διοργανώνουμε τη 2η αυτή την Τετάρτη για τον πολιτισμό της πόλης μας. Θα κάνουμε ακόμη μια συζήτηση πριν τον Αύγουστο για τα οφέλη που θα έχει στις ζωές μας η δημιουργία ενός μεγάλου, μητροπολιτικού δήμου στη Λευκωσία, όπως άλλωστε προνοείται και στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το Σεπτέμβρη θα συζητήσουμε για το πως θα κάνουμε την πόλη μας πιο βιώσιμη, με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης που θα μειώσουν το κυκλοφοριακό. Θα συζητήσουμε επίσης για το πως θα αξιοποίησουμε το «ερευνητικό ζυμωτήρι» της Λευκωσίας για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα στη χώρα μας.

Το ζητούμενο βεβαίως είναι να αξιοποιήσουμε αυτές τις συζητήσεις και να προτείνουμε πως στην πράξη θα ενισχύσουμε πολιτικές. Μέσα στις επόμενες μέρες θα παραδώσουμε στους υπουργούς υγείας και παιδείας τα συμπεράσματα από την πρώτη συζήτηση, από τα οποία μπορούν να γίνουν άμεσα ένα δύο πράγματα. Το ίδιο θα κάνουμε και με τα υπόλοιπα θέματα. Αυτός είναι και ο στόχος. Να κάνουμε την πολιτική εφαρμοσμένη. Να περάσουμε στην πράξη, που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

  • Γνωρίζετε πως πέραν και πάνω από όλα τίθεται το θέμα της εντός των τειχών πόλης που βιώνει την εγκατάλειψη, εγκληματικότητα, γκετοποίηση, έχει γίνει έρμαιο συμμοριών; Επί αυτού έχετε προτάσεις; Θα επεκταθεί και εδώ η πρωτοβουλία σας;

Η εντός των τειχών πόλη είναι όντως μια βεβαρημένη περιοχή ενός πανευρωπαϊκού θέματος που στην Κύπρο το βιώνουμε έντονα. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι σήμερα ένα ζήτημα που χρειάζεται να εφαρμόσουμε άμεσα πολιτικές σωστής διαχείρισης για να εξεταστούν άμεσα οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου που εκκρεμούν, να κλείσουμε τα παραθυράκια στους νόμους που αξιοποιούν τα κυκλώματα που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, βλέπετε εικονικούς γάμους και εικονικοί φοιτητές. Χρειάζεται επίσης να συνάψουμε συμφωνίες με τρίτες ασφαλείς χώρες για επιστροφή όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, κάτι που χρειαζόμαστε και την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα την εφαρμογή εκεί που υπάρχουν αυτές οι συμφωνίες. Αυτά γίνονται σε επίπεδο πολιτείας και συζητιούνται στην επιτροπή νομικών της Βουλής. Αποδεικνύουμε στην πράξη πως έχουμε την πολιτική βούληση για να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα.

Την ίδια ώρα έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Χρειάζεται να δούμε και το πως εντάσσουμε όσους έχουν πολιτικό άσυλο στην κοινωνία μας. Βλέπω τις προσπάθειες που ο δήμαρχος Λευκωσίας κάνει μαζί με το δημοτικό σου συμβούλιο και τις υπηρεσίες του δήμου και στον τομέα αυτό. Χρειάζονται περισσότερα, χρειάζεται σίγουρα καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών για να μην εκμεταλλεύονται τη πατρίδα μας πρώτα όσοι κινούν τα κυκλώματα αλλά και όσοι δεν ήρθαν πρόσφυγες από τις χώρες τους αλλά ήρθαν ακριβώς για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας. Απαιτείται επίσης περισσότερος έλεγχος για τους χώρους όπου διαμένουν. Και σίγουρα χρειάζεται συνεχής παρουσία της αστυνομίας. Αυτά πρέπει να γίνουν για να διαχειριστούμε άμεσα το ζήτημα.

Χρειάζεται να δούμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Ναι, υπάρχει γκετοποίηση και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια. Δεν βοηθούμε όμως, ούτε την πόλη, ούτε το ιστορικό μας κέντρο αν επικρατήσει ένα κλίμα εγκατάλειψης και φόβου στο να επισκεφτούμε την πόλη μας. Τα εγκληματικά στοιχεία και οι συμμορίες πρέπει να ξηλωθούν. Εδώ χρειάζεται αποφασιστικότητα από την αστυνομία. Που είμαι σίγουρος πως υπάρχει.

Από εκεί και πέρα πρέπει να βάλουμε μπρος ένα μακρόπνοο πλάνο. Να δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να παραμείνουν στην πόλη, σε νέα ζευγάρια για να κατοικήσουν στο κέντρο. Το κάναμε στο παρελθόν, μπορούμε να το επαναλάβουμε. Και σίγουρα χρειάζεται μια συνολική πολιτική για να φωτίσουμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τα ιστορικά σημεία της πόλης. Και για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται αμεσότητα και ταχύτητα.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η «Ανεκτίμητη Λευκωσία» θα καταπιαστεί  με την παλιά Λευκωσία.

  • Η κριτική συνήθως επικεντρώνεται στον δήμαρχο ανκαι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Εσείς ως κυβερνών κόμμα έχετε μια ισχυρή δημοτική ομάδα στο δήμο της Λευκωσίας, την έχετε σύμμαχο για να υπάρξει αποτέλεσμα, γιατί στο τέλος- τέλος αυτό μετρά;

Θέλω να επαναλάβω πως η «Ανεκτίμητη Λευκωσία» δεν αφορά μόνο τον Δήμο Λευκωσία. Αφορά όλη τη Λευκωσία, όλη την επαρχία. Και όπως ανέλυσα πιο πάνω ο στόχος είναι ευρύτερος για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Κατανοώ το μπέρδεμα, το βρίσκω συνεχώς μπροστά μου. Και αυτό ίσως να είναι και μια πηγή του ζητήματος. Σήμερα όμως δεν συζητάμε αυτό.

Ως κυβερνών κόμμα είμαστε περήφανοι για την κινητικότητα που υπάρχει σήμερα στον Δήμο Λευκωσίας. Το Δημοτικό Θέατρο, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (ΣΠΕΛ), το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Η Λευκωσία σήμερα έχει πολλά εργοτάξια, γίνονται πολλά έργα. Όση ταλαιπωρία και αν μας προκαλείται σήμερα, σε λίγα χρόνια θα έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Ο δήμαρχος εκ των πραγμάτων είναι ο πρώτος στόχος. Είναι ο «πρώτος δημότης». Σίγουρα έγιναν λάθη, σίγουρα μπορούσαν κάποια πράγματα να γίνουν καλύτερα. Το δυστύχημα και εδώ είναι πως δύσκολα αναγνωρίζεται η δουλειά που γίνεται.

Η «Ανεκτίμηση Λευκωσία» θέλει, προσδοκά και επιδιώκει τη συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες. Με τους δημάρχους, όλους τους δημάρχους και τους δέκα, και όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Είμαστε στην ίδια όχθη και χρειάζεται να συνεργαστούμε. Θέλουμε όλοι μια καλύτερη, μια πιο ανθρώπινη πόλη.

Χρειάζεται να ξεφύγουμε από τη μικρή εικόνα της πολυκερματισμένης Λευκωσίας σε δέκα δήμους. Να κατανοήσουμε την αξία της δημιουργίας ενός μεγάλου δήμου που θα δουλεύει με οικονομίες κλίμακας που θα μειώνει την γραφειοκρατία και θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών. Αυτός άλλωστε είναι και ένας σημαντικός στόχος της «Ανεκτίμητης Λευκωσίας».

*Συνέντευξη στην Ανδρούλα Ταραμουντά για την εφημερίδα “Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ“. 

Share this post