Oι πολίτες θέλουν καθαρές λύσεις, ξεκάθαρο πολιτικό λόγο

Oι πολίτες θέλουν καθαρές λύσεις, ξεκάθαρο πολιτικό λόγο

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει διπλή ανάγνωση για τον ΔΗΣΥ. Το κόμμα σας κατέγραψε απώλειες, οι οποίες ωστόσο, ισορροπήθηκαν, τρόπον τινά, από τη μεγάλη απόσταση από το δεύτερο ΑΚΕΛ. Ποια είναι η δική σας αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος;

Είναι ένα αποτέλεσμα με μια γλυκόπικρη γεύση. Από τη μια χάσαμε και ποσοστά και μια έδρα. Και πρέπει να δούμε, ήδη βλέπουμε, τους λόγους που οι συμπολίτες μας δεν ήρθαν στην κάλπη για να μας ψηφίσουν ή ήρθαν με «βαριά καρδιά». Να αναγνωρίσουμε τα ζητήματα για να μπορέσουμε να τα λύσουμε. Από την άλλη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατάφερε να έχει στη Bουλή μια κρίσιμη μάζα βουλευτών, ικανή για να μπορέσουμε με συναινέσεις και συνεννοήσεις να βρίσκουμε την πλειοψηφία για να περνάμε τα κρίσιμα και απαραίτητα νομοσχέδια στη Βουλή. Παραμένουμε πρώτο κόμμα, με την ψαλίδα και από το ΑΚΕΛ και από το ΔΗΚΟ όχι μόνο να μην μειώνεται, αλλά και να αυξάνεται. Το αφήγημα και των δύο αυτών κομμάτων για αλλαγή φαίνεται πως δεν έπεισε. Επιπλέον, παρόλο που το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε μια ευχάριστη έκπληξη που μας επεφύλαξε, στην εκλογή για πρώτη φορά στην ιστορία βουλευτή της παράταξης μας στη θέση του Προέδρου της Βουλής, της Αννίτας Δημητρίου. Είναι ένα γεγονός που και με περηφάνια μας γεμίζει αλλά και με την ευθύνη να βαραίνει περισσότερο τους δικούς μας ώμους.

Ποιο θεωρείτε ως το βασικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στον ΔΗΣΥ;

Πως θέλουν καθαρές λύσεις. Πως κουράστηκαν με λύσεις καχύποπτες, με πολιτικές που αυξάνουν την απόσταση μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Πως εκτός από την αποτελεσματικότητα χρειάζεται και ξεκάθαρος πολιτικός λόγος, χρειάζονται λύσεις διαφανείς, μακριά από συναλλαγές πίσω από κλειστές πόρτες. Πως η ηθική στην πολιτική δεν μπορεί να είναι συζητήσιμη ή αμφισβητήσιμη.

Ευρύτερα, ποιο είναι το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες της εκλογές της 30ής Μαΐου; Προφανώς το εύρος της αποχής δεν επιτρέπει σε κανένα να το υποτιμά.

Η αποχή είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει ούτε να το υποτιμούμε αλλά ούτε και να το υπερτιμούμε. Οι συμπολίτες μας είχαν μπροστά τους σε αυτές τις εκλογές, όσες επιλογές δεν είχαν σε καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση. Δεν θέλω να συμβάλλω στην περαιτέρω εμπέδωση της αποχής με τη συνεχή συζήτηση. Χρειάζεται βεβαίως να καταφέρουμε να πείσουμε για το αναγκαίο της πολιτικής και για τη συμμετοχή των πολιτών. Και επίσης χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και να δώσουμε εναλλακτικές επιλογές στους πολίτες για να ψηφίζουν. Από εκεί και πέρα το γενικότερο μήνυμα που πιστεύω πως έστειλαν οι πολίτες είναι πως χρειάζεται να ασχοληθούμε, να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στα ζητήματα που πραγματικά απασχολούν την κοινωνία και τους συμπολίτες μας. Αυτά που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους.

Πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι η εκλογή του προέδρου της Βουλής, με τις ψήφους και του ΕΛΑΜ, ενδεχομένως να δημιουργεί πολιτικό βαρίδι για το κόμμα σας;

about:blank Κανένα βαρίδι. Είχαμε από την αρχή μέχρι το τέλος καθαρή πρόταση, με καθαρό πρόσωπο, μακριά από συνδιαλλαγές και παζάρια. Το είπαμε μια βδομάδα πριν την εκλογή της προέδρου της Βουλής και το τηρήσαμε μέχρι το τέλος. Καμία πολιτική υποχρέωση και κανένα πολιτικό βάρος δεν προκύπτει προς κανέναν.

Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ τείνουν χείρα συνεργασίας προς όλους, ενόψει των ανοικτών ζητημάτων, όπως είναι το Κυπριακό, η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, το Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Ωστόσο η απάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπήρξε αρνητική.

Ο κάθε ένας κάνει τις επιλογές του. Αν με ρωτάτε, βρήκα αποκαρδιωτική την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θεωρούν, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, πως η συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, ιδανικά ευρύτατης αποδοχής, ή ιδανικότερα σε μια οικουμενική κυβέρνηση, ως κατάργηση της ιδεολογίας τους, ως πλήρη αποδοχή όλων των πολιτικών της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ομοψυχία, σύμπνοια, συνεννόηση και συνεργασία. Για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αναφέρετε και στην ερώτησή σας, αλλά και για να εφαρμόσουμε το σχέδιο για την Κύπρο του αύριο. Αυτός είναι ο στόχος του Πρόεδρου Αναστασιάδη και εδώ αποσκοπούσε και η πρόσκληση στα κόμματα. Ο στόχος για να εφαρμόσουμε το λεπτομερές και αναλυτικό σχέδιο για το πως θα κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη, παραμένει. Και θα βρούμε τους τρόπους να το εφαρμόσουμε.

Είναι λογικό τα κόμματα που καταγγέλλουν μια κυβέρνηση ως την πλέον διεφθαρμένη να μην συμμετέχουν σε αυτήν, δεν είναι;

Όπως σας είπα και πιο πάνω δε συμμερίζομαι πως η συμμετοχή συνεπάγεται και πλήρη συμφωνία και αποδοχή των πάντων. Η δική μας αντίληψη είναι πως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, πως κανένας δεν έχει από μόνος του όλες τις απαντήσεις και πως σήμερα χρειάζεται ένας κώδικας συνεννόησης διαφορετικός από αυτούς που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Αυτό δεν έγινε κατανοητό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προχωράμε για να βρούμε άλλους μηχανισμούς συνεννόησης. Διαφεύγει στα κόμματα της αντιπολίτευσης δυστυχώς, πως η αλλαγή που χρειαζόμαστε δεν μπορεί να περιμένει.

Θα ήθελα και ένα σχόλιο για την παραίτηση της κυρίας Γιολίτη, η οποία μάλιστα αναφέρεται σαφώς στο θέμα της διαφθοράς.

Στην πολιτική χρειάζεσαι γερό στομάχι. Αν δε το έχεις πρέπει να το δημιουργήσεις. Για να αντέχεις την κριτική, την καλόπιστη αλλά και την κακόπιστη, για να αντέχεις τις δυσκολότερες μέρες που σίγουρα θα έρθουν. Επίσης χρειάζεται να είμαστε ταπεινοί και ευγνώμονες σε αυτούς που μας ανέδειξαν ή μας εξέλεξαν. Και σίγουρα ο κάθε υπουργός από τη μέρα που διορίζεται πρέπει να ξέρει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί εκτός.

Mε αυτά τα δεδομένα, είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Συνεπώς, πάμε προς μονοκομματική κυβέρνηση; Έχετε κάποια πληροφόρηση;

Η δική μου πληροφόρηση προκύπτει μέσα από τα δημοσιεύματα. Ο διορισμός υπουργών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Το μόνο που θέλω να εκφράσω είναι τη σιγουριά μου πως όσους θα επιλέξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αντανακλούν τις δικές του πολιτικές και τη δική του πολιτική βούληση με αντικειμενικά κριτήρια για να προσφέρουν τα μέγιστα από τις θέσεις που θα τους ανατεθούν.

Βλέπετε πλέον ως υπαρκτό τον κίνδυνο για τον οποίο μιλούσατε προεκλογικά, για βουλή-Βαβέλ που δεν θα αποφασίζει; Μπορεί από μόνος του ο ΔΗΣΥ να δημιουργήσει τις απαραίτητες συγκλίσεις στη Βουλή για την προώθηση και υλοποίηση κυβερνητικών πολιτικών;

Το σημαντικότερο για μας είναι πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατάφερε να παραμείνει μια ισχυρή πολιτική δύναμη και εντός του κοινοβουλίου. Ο αριθμός των 17 βουλευτών είναι μια «κρίσιμη μάζα» για να μπορέσουμε να κτίσουμε με συνεννόηση και συναίνεση τις συνεργασίες που είναι απαραίτητες για βρίσκουμε την πλειοψηφία εντός κοινοβουλίου και να περνάμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να πάρουμε τη χώρα προς τα μπρος.

Σε προσωπικό επίπεδο πώς έχετε εισπράξει την πρωτιά σε ψήφους στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που κατέρχεστε ως υποψήφιος;

Είναι σίγουρα ένα τιμητικό αποτέλεσμα για μένα, που αυξάνει και το βάρος ευθύνης μου για να ανταποκριθώ σε αυτό που οι συμπολίτες μας μου είπαν μέσα από την ψήφο τους. Έχω μεγάλη έγνοια να μην απογοητεύσω τις προσδοκίες που έχουν από μένα.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, για τη νέα θητεία; Υπάρχει κάτι στο οποίο θέλετε να επικεντρωθείτε;

Στόχος μου όπως έλεγα και προεκλογικά είναι να επικρατήσει η διαφάνεια. Να καταφέρουμε να μετατρέψουμε σε ηλεκτρονικές όλες τις επαφές των πολιτών με το δημόσιο. Να καταργήσουμε τις ουρές και τα γκισέ, να αποτρέψουμε στο να χαθούν άλλες χειρόγραφες αιτήσεις και να αποκλείσουμε το «προσπέρασμα φακέλων» μετά από παρεμβάσεις. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών θα εργαστώ για να ισχυροποιήσουμε τη θέση του κοινοβουλίου στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Να εφαρμοστεί ο κώδικας δεοντολογίας των βουλευτών, να μετεξελίξουμε το Πόθεν Έσχες, να εφαρμοστεί το lobbying. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και είναι η ώρα να την κάνουμε.

Συνέντευξη για Cyprus Times

Share this post