Το τέρας πρέπει να πεθάνει

Το τέρας πρέπει να πεθάνει

Η γραφειοκρατία θα μας κρατά καθηλωμένους. Όσα κίνητρα και αν δοθούν σε ξένες και μεγάλες επενδύσεις

Θετικότατη εξέλιξη η πρόθεση να δοθούν κίνητρα σε εταιρείες έρευνας και καινοτομίας για να μεταφέρουν τις εργασίες τους στην Κύπρο. Αν θέλουμε να δούμε την Κύπρο στα επόμενα χρόνια να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στα θέματα καινοτομίας, δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να εισάγουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες από μεγάλες και καταξιωμένες επιχειρήσεις. Το να λειτουργήσουμε αρχικά ως «τόπος φιλοξενίας», με όλα τα θετικά που παραπλεύρως θα έχουμε, είναι το πρώτο βήμα για να κτίσουμε κουλτούρα καινοτομίας.

Η γραφειοκρατία θα μας κρατά καθηλωμένους. Όσα κίνητρα και αν δοθούν σε ξένες και μεγάλες επενδύσεις

Οι φοροαπαλλαγές στους μισθούς του προσωπικού αυτών των εταιρειών, οι ελαφρύνσεις στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στα πνευματικά δικαιώματα, οι φοροαπαλλαγές για αγορά μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις είναι κίνητρα που άλλες χώρες τα έχουν καθιερώσει εδώ και καιρό. Η πρόθεση της κυβέρνησης για να ψηφιστούν όλα αυτά, είναι σημαντικότατη. Το στοίχημα από εκεί και πέρα θα είναι η υλοποίηση. Το πώς δηλαδή βρίσκεις και πείθεις αυτές τις εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς να μεταφέρουν εργασίες στην Κύπρο. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έμαθαν και δεν τους αρέσει η προνομιακή μεταχείριση. Δεν την έχουν ανάγκη άλλωστε. Σημαντικός παράγοντας για αυτούς είναι η μηδενική γραφειοκρατία. Αν είναι δυνατόν, να έρθουν να βάλουν τον υπολογιστή στην πρίζα και να δουλέψουν.

Δεν έχουμε επιλογή. Όχι μόνο για το χιλιοειπωμένο «για να καταστεί η Κύπρος κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας» αλλά και για τη δική μας, την εσωτερική λειτουργία. Το τέρας πρέπει να πεθάνει. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με τους χρόνους που λειτουργούμε σήμερα. Το σύστημα είναι στα όριά του. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγάλες επενδύσεις δεν θα μας δώσουν δεύτερη ευκαιρία. Θα πάνε δίπλα, να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε τους φακέλους από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Η σωστή επιτέλους αξιολόγηση του προσωπικού, η μετάταξη από τη μία υπηρεσία σε άλλη, η καταγραφή τους με βάση τα προσόντα τους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους και όχι με βάση την υπηρεσία και των καθηκόντων που εισήλθαν στο Δημόσιο, είναι μεταρρυθμίσεις που πιστεύω θα βοηθήσουν άμεσα στη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, με την έγκριση και των νομοσχεδίων από το υπουργικό την περασμένη βδομάδα, είναι ένα σημαντικότατο βήμα. Το «one stop shop» για μεγάλες επενδύσεις, η οριζόντια παρακολούθηση και σίγουρα η ψηφιοποίηση, ουσιαστική και εφαρμοσμένη, της δημοσίας υπηρεσίας θα μειώσουν δραστικότατα τους χρόνους εξυπηρέτησης, θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες και θα εξαλείψουν τις υποψίες των ξένων για διαφθορά και μίζα ως απαραίτητα για να κάνεις τη δουλειά σου.

Τα οφέλη από τις ξένες επενδύσεις είναι δεδομένα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και καινοτομίας θα συγκρατήσουν τα καλύτερα μας μυαλά, που σήμερα δεν έχουν ευκαιρίες εδώ. Θα λειτουργήσει και ως μοχλός επαναπατρισμού Κύπριων που σήμερα διαπρέπουν στο εξωτερικό. Θα δούμε την Κύπρο να καταγράφεται ως κέντρο καινοτομίας και πατέντες να καταχωρούνται στην Κύπρο. Το σημαντικότερο όμως όφελος θα είναι η ένταξή μας σε μια διαδικασία συνεχούς αναβάθμισης. Θα μας σπρώχνουν οι συνθήκες για να γινόμαστε καλύτεροι, γρηγορότεροι, αποτελεσματικότεροι.

Μεγάλο στοίχημα τέλος είναι η δημιουργία κουλτούρας για καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Που θα ξεδιπλωθεί και προς τα κάτω στην παιδεία μας. Δεν χρειαζόμαστε άλλους απόφοιτους με νοοτροπία υπαλλήλων. Χρειαζόμαστε απόφοιτους με επιχειρηματική λογική και διάθεση για δημιουργία. Που να μη φοβούνται να ρισκάρουν, που να μη φοβούνται να αποτύχουν που να μη φοβούνται και να μη βαριούνται να αλλάξουν τα πράγματα.

 

Share this post