Ένας δρόμος, μπόλικη ιστορία

Ένας δρόμος, μπόλικη ιστορία

Ιστορική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος των κοινοτήτων της Σολιάς τη χθεσινή μέρα κατά την υπογραφή των συμβολαίων για τον δρόμο Αστρομέριτη – Τροόδους. Και είναι όντως μια μέρα πολύ σημαντική. Όχι μόνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, όχι μόνο για την περιοχή της Σολιάς και της Μαραθάσας αλλά για τη νοοτροπία και το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το Τρόοδος μας, το βουνό μας. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ένας δρόμος που εξαγγέλθηκε πρώτη φορά από τον Μακάριο στις αρχές της δεκαετίας του 70. Από τότε ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα όλων των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας, άρα και όλων των Προέδρων. Οι κοινοτάρχες ακόμα και χθες, παραμονές της υπογραφής δεν το πίστευαν. Ήταν πολλές οι φορές που στο παρελθόν πήραν υποσχέσεις.

Είναι λάθος να δούμε αυτό το δρόμο ως ένα μεγάλο έργο υποδομής. Η αναβάθμιση του βουνού μας, είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ που επί ημερών διακυβέρνησης Δημοκρατικού Συναγερμού, επί ημερών του Προέδρου Αναστασιάδη παίρνει σάρκα και οστά. Είναι πολλές οι πολιτικές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται και είναι Τροοδο-στοχευμένες. Ο επίτροπος Τροόδους άλλωστε είναι επιφορτισμένος με αυτό το στόχο. Ο δρόμος Σαϊττά – Τροόδους που ήδη προχωρά, ο δρόμος Παλαιχωρίου που προκηρύσσεται στις 30 αυτού του μήνα ολοκληρώνουν τη γκάμα των υποδομών σε οδικά έργα. Από εκεί και πέρα, μια σειρά άλλων πολιτικών που έχουν στόχο να προσελκύσουν κόσμο στο να κατοικήσει αλλά και να αναπτύξει την επιχείρησή του, αλλά και στο να αυξηθούν οι επισκέπτες είναι πολλές. Τα κίνητρα για ιδιοκατοίκηση στις ορεινές περιοχές είναι τόσο γενναιόδωρα που μόλις ανακοινώθηκαν μας τηλεφωνούσαν από διάφορες περιοχές του Τροόδους και μας ρωτούσαν αν έγινε κάποιο λάθος στην ανακοίνωση ή αν αληθεύουν. Κίνητρα επίσης για μεταποίηση, για το επισκέψιμο αγρόκτημα για αξιοποίηση όλων των πόρων που υπάρχουν στα ορεινά.

Εδώ είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η πρώτη προϋπόθεση είναι βεβαίως η σωστή οικονομική διαχείριση της χώρας. Για να υπάρχει η δυνατότητα να προχωράμε, ως κράτος, στην υλοποίηση των έργων υποδομών που έχουμε ανάγκη ως χώρα, ως κοινωνία. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχουμε το σχέδιο, το πλάνο για το τί χώρα θέλουμε. Ας κοιτάξουμε όλοι γύρω μας. Και ας συγκρίνουμε τη χώρα μας του 2022 με το που ήμασταν το 2012, δέκα χρόνια πριν. Και σε επίπεδο υποδομών, έργων και υπηρεσιών, και σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Σήμερα απολαμβάνουμε υποδομές και μεταρρυθμίσεις που ποτέ μας δεν είχαμε στο παρελθόν. Από τις πόλεις μας μέχρι τα χωριά μας. Από τους δρόμους μέχρι τα στενά σοκάκια. Από τις μικρές μεταρρυθμίσεις μέχρι και τις μεγαλύτερες. Η τρίτη προϋπόθεση είναι να πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιούμε τους πόρους που μπορούμε να πάρουμε. Και αυτή τη δεκαετία το κάναμε στο έπακρο. Η τελευταία, και απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε αυτή την πίστη. Και την αυτοπεποίθηση να λέμε πως όποτε κυβερνήσαμε αυτή τη χώρα, και αυτή τη δεκαετία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την δεκαετία του 90 με τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη φέρνουμε καλύτερες μέρες στον τόπο. Το ίδιο θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα πέντε χρόνια με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ασφάλεια, σιγουριά και την προοπτική ανάπτυξης και προόδου.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 09/09/2022

Share this post