Δήλωση για τo ΓΕΣΥ 07/05/2019

Δήλωση για τo ΓΕΣΥ 07/05/2019

 Η Κύπρος παύει επιτέλους να είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ χωρίς Γενικό Σχέδιο Υγείας

Η έναρξη των εγγραφών για τα παιδιά, που από χθες ενεργοποιήθηκε είναι ακόμη μια σημαντική μέρα πριν την 1η Ιουνίου που θα εφαρμοστεί η πρώτη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Η μαζική εγγραφή των πολιτών στα μητρώα του ΓΕΣΥ τις τελευταίες 12 μέρες αποδεικνύει στην πράξη την ανάγκη που έχουμε ως κοινωνία για την εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας και στη χώρα μας.

Το ΓΕΣΥ είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που κάνουμε ως χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η Κύπρος παύει επιτέλους να είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ χωρίς Γενικό Σχέδιο Υγείας. Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση γίνεται επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού. Και δεν είναι τυχαίο. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και τη θέληση της κοινωνίας, την πολιτική βούληση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι η παρούσα διακυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός που την επέδειξαν.

Όλες οι αλλαγές, πόσω μάλλον οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δεν εφαρμόζονται με μαγικό ραβδί. Το ξέρουμε πως θα υπάρξουν ζητήματα στην εφαρμογή. Είναι εδώ που χρειάζεται αποφασιστικότητα, υπομονή και κατανόηση από όλους. Την ίδια ώρα θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων για να λυθούν τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν και να αυξηθεί ο αριθμός των παροχέων υγείας που θα συμβληθούν. Γιατί η πεμπτουσία του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι ακριβώς αυτή: Να έχουν οι πολίτες όσον το δυνατόν περισσότερες επιλογές.

Σήμερα, στην παρουσίαση του Υπουργού Υγείας είδαμε και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να τα υπογραμμίσουμε.

1. Η συνεχής αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού για την αγορά εξοπλισμού αλλά και ανθρώπινων πόρων.

2. Η διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

3. Η σημαντική αναβάθμιση των νοσοκομείων Κυπερούντας και Πάχνας που εντάσσονται και στα πλαίσια της ανάπτυξης των αγροτικών και ορεινών περιοχών.

4. Η διακρατική συμφωνία και συνεργασία με την Ελλάδα που απώτερο στόχο έχει την κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων αλλά και την εισαγωγή στη χώρα μας, ταχύτερα, των καινοτόμων φαρμάκων., Η πρώτη εφαρμογή αφορά τη θεραπεία της Υπατίτιδας Γ.

 

Share this post