Πριν από τις Προεδρικές

Πριν από τις Προεδρικές

Μπορεί η συζήτηση των τελευταίων βδομάδων να επικεντρώνεται στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε ένα ακριβώς χρόνο αλλά είναι απαραίτητο, κατά την άποψή μου, να επικεντρωθούμε τους επόμενους μήνες στην ουσιαστική παραγωγή πολιτικής. Να διαχωρίσουμε, στο μέτρο που μπορεί να γίνει αυτό, την προεκλογική εκστρατεία όσο και αν θα κορυφώνεται σε όλους τους πολιτικούς χώρους, από την ψήφιση νομοσχεδίων που είναι προχωρημένα ή κατατεθειμένα στο κοινοβούλιο.

Το πρώτο επιχείρημα, προφανώς και δεν είναι πως πρέπει να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να εκταμιεύσουμε τις δόσεις από το ταμείο ανάκαμψης. Δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός τα χρήματα. Είναι βεβαίως το όχημα για να εφαρμοστούν οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις. Ο κυρίαρχος λόγος, είναι και πρέπει να είναι η εφαρμογή των αλλαγών που είναι απαραίτητες για να βελτιώσουμε τη χώρα. Και ναι τα νομοσχέδια που είναι αυτή την περίοδο σε εκκρεμότητα στη βουλή είναι και σημαντικά και ουσιαστικά.

Αναφέρομαι στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην δικαιοσύνη αλλά και στα νομοσχέδια που ενισχύουν τη διαφάνεια, στην αρχή κατά της διαφθοράς και στο νομοσχέδιο για το λόμπι. Επί μέρους διαφωνίες υπάρχουν, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως συμφωνούμε στη βασική αρχή πως η ψήφιση και η μετέπειτα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ή των αλλαγών αυτών είναι αναγκαιότητα.

Στα δικαστήρια γίνεται ο κακός χαμός. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια δίκη, όσο απλή και αν είναι είναι τόσος ώστε σήμερα να αποτρέπει τους πολίτες από το να απευθύνονται στη δικαιοσύνη. Το να γυρίζουν οι πολίτες την πλάτη στην δικαιοσύνη είναι επικίνδυνο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στα δικαστήρια δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Βεβαίως αυτή είναι μόνο μια πτυχή από τις πολλές που αντιμετωπίζει η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, παράλληλα και ταυτόχρονα με τις άλλες αλλαγές στα δικαστήρια επιτείνει τις βελτιώσεις που και το χάσμα εμπιστοσύνης θα μειώσει αλλά και μέχρι και οικονομικές θετικές επιπτώσεις θα έχει.

Σε ότι αφορά στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η εφαρμογή των όσων προνοούνται στα νομοσχέδια έχουν ως απώτερο σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, στη εφαρμογή των οικονομιών κλίμακας, μέσα και από τη μείωση των αριθμών των δήμων και της συνένωσης υπηρεσιών. Η αναβολή των εκλογών που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβρη ήταν το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Το ζητούμενο του κειμένου αυτού δεν είναι να καταγράψω τα θετικά των μεταρρυθμίσεων. Αυτά είναι δεδομένα, ειπωμένα πολλές φορές και θα τα πούμε ξανά και ξανά μέχρι τη ψήφιση αλλά και αργότερα στην εφαρμογή. Το ζητούμενο είναι να μην θυσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στο βωμό της προεκλογικής εκστρατείας. Υπάρχουν θέματα πολλά για να αντιπαραταχτούμε. Και υπάρχουν και άλλοι τρόποι, μέσα από την ψήφιση των νομοθετημάτων να καταγραφούν οι διαφωνίες. Θα είναι όμως καταστροφικό αν στείλουμε τα νομοσχέδια αυτά στις καλένδες ή αν τα ρίξουμε στα βράχια. Η υπευθυνότητα, την οποία αναζητούμε από όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να ξεχνιέται από μας ότι έρθει η ώρα να αποδείξουμε πως εμείς την έχουμε.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Σάββατο 22/01/2022

Share this post