Προτεραιότητες στην κάλπη

Προτεραιότητες στην κάλπη

Οι προεδρικές εκλογές είναι αναμφίβολα οι πιο σημαντικές εκλογές στον τόπο μας. Και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, εξού και το μικρότερο ποσοστό αποχής σε σχέση με τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κάθε πολίτης ψηφίζει με τα δικά του κριτήρια. Πολλοί αποφασίζουν καιρό πριν τι θα ψηφίσουν. Το τελικό αποτέλεσμα όμως το καθορίζει η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που αποφασίζουν τις τελευταίες βδομάδες, τις τελευταίες μέρες. Εκ των πραγμάτων και σε αυτές τις εκλογές, αυτοί οι ψηφοφόροι είναι που θα αποφασίσουν για το ποιος θα κυβερνήσει.

Η διαφορά των προεδρικών εκλογών της Κύπρου με τις αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις στα πλείστα δημοκρατικά κράτη του πλανήτη είναι πως δεν “πέφτουν κυβερνήσεις”, πως ο εκλελεγμένος θα παραμείνει στον λόφο για πέντε χρόνια ανεξαρτήτως το πόσο μαντάρα τα κάνει ή της στήριξης που έχει ή δεν έχε από κοινοβουλευτικά κόμματα.  Αυτό το παράδοξο είναι απότοκο της έλλειψης θεσμικών αντίβαρων στο σύνταγμα μας, της μη φυσιολογικής αν θέλετε κατάστασης που επικρατεί από τα σπάργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ζητούμενο εδώ βεβαίως δεν είναι να αναδείξουμε αυτή την παραδοξότητα, αλλά να καταδείξουμε το πόσο σημαντική είναι η απόφασή μας, ατομικά και συλλογικά, δεδομένου πως δεν υπάρχει ευκαιρία αλλαγής ή απαλλαγής από αυτήν, πριν το πέρας της πενταετίας.

Αυτό καθιστά εκ των πραγμάτων πιο σημαντική την απόφαση ενός εκάστου από μας, πόσω μάλλον όσων θα αποφασίσουν τώρα. Και είναι και εδώ που εμείς ποντάρουμε. Στους νούσιμους, στους ορθολογιστές, στους συναγερμικούς αλλά όχι μόνο, στους συμπολίτες μας που θέλουν και βλέπουν το συλλογικό καλύτερο και όχι κατ΄ανάγκην το προσωπικό. Σε αυτούς που θέτουν στις προτεραιότητές τους, το ποιος και ποιοι από πίσω από τον ηγέτη μπορούν να φέρουν καλύτερες μέρες σε όλους μας.

Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε την αυτοπεποίθηση να έχουμε καθαρή εικόνα και σίγουρες απαντήσεις. Ξέρουμε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο ικανός ηγέτης που και πως η παράταξή μας και τα στελέχη μας, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, μπορούμε να διαχειριστούμε, να εξελίξουμε, να προοδεύσουμε τη θέση της χώρα και των πολιτών. Ξέρουμε πως να λύνουμε ζητήματα, πως να περνάμε μέσα από κρίσεις, πως να διασφαλίζουμε τη σιγουριά, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε κάθε σπίτι σε κάθε συμπολίτη, προφανώς και στο σύνολο. Ξέρουμε πως να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έχουμε την πολιτική τόλμη να προχωράμε με όσα είναι προς το συμφέρον των πολλών, της κοινωνίας. Ξέρουμε πως η οικονομία είναι ο σημαντικότερος πυλώνας για να μπορέσουμε να κάνουμε όσα κάναμε και όσα θέλουμε να κάνουμε. Και σίγουρα, για να μπορέσουμε να έχουμε προοπτική για το σημαντικότερο, την επίλυση του Κυπριακού χρειαζόμαστε έναν ηγέτη, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που και αξιοπιστία να έχει και ξεκάθαρη προσέγγιση και για τον τελικό στόχο αλλά και για το πώς θα φτάσουμε εκεί.

Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες. Θέλουμε να γίνουν προτεραιότητες και της πλειοψηφίας των πολιτών, των ψηφοφόρων. Και είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε. Γιατί ξέρουμε πως η πλειοψηφία της δικής μας κοινωνίας, κοπίασε για να είμαστε σήμερα εδώ που είμαστε. Και δεν θέλει ούτε να ρισκάρει, ούτε να πειραματιστεί. Και σίγουρα, ούτε να πισωγυρίσει.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 06/01/2023

Share this post