Συνέντευξη στο 24h.com.cy

Συνέντευξη στο 24h.com.cy

Στροφάρει μηχανές ο Δημήτρης Δημητρίου

Ο Δημήτρης Δημητρίου, Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται.

Απαντά σε ερωτήματα της «24» που αφορούν στην πολιτική, στην ανεργία και στους νέους, με την απλότητα του χαραχτήρα του, τον μεστό και τεκμηριωμένο λόγο του και την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί, για να τεκμηριώσει τις απόψεις και τις θέσεις του χωρίς συνθηματολογίες και μεγάλα λόγια.

24. Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές;

«Ξέρετε, είναι μια ερώτηση που δέχομαι δεκάδες φορές καθημερινά. Μάλιστα οι φίλοι μου είναι και πιο γλαφυροί, λέγοντας μου: «τώρα εσύ, έχεις την δουλειά σου, την οικογένειά σου, τί θέλεις να μπλεχτείς με την πολιτική»; Και η απάντηση που δίνω είναι πως όλα όσα σας ενοχλούν, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα, αυτά που μας ενοχλούν όλους, είναι αυτά που ενοχλούν και εμένα. Και ο μόνος τρόπος για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε μερικά από αυτά που μας ενοχλούν είναι η ενεργός συμμετοχή από μας στον πολιτικό στίβο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όσο κοινότοπο και αν ακούγεται, τίποτα δεν αλλάζει αν δεν το αλλάξουμε εμείς. Η υποψηφιότητα μου είναι για μένα μια φυσιολογική ωρίμανση της συμμετοχής μου στα πολιτικά και κομματικά δρώμενα από την εποχή που ήμουν μαθητής. Στέλεχος της Μαθητικής Κίνησης της ΝΕΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Φοιτητική Παράταξης Κυπρίων Πρωτοπορία στην Πάτρα στην συνέχεια Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πρωτοπορίας και Αντιπρόεδρος στην ΝΕΔΗΣΥ, συνεργάτης του Ιωάννη Κασουλίδηγια τρία χρόνια όταν ήταν Ευρωβουλευτής και Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια, Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του κόμματος. Η πολιτική φιλοδοξία είναι δεδομένη και πιστεύω πως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να εκφραστεί.»

24. Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που σήμερα λείπει από την πολιτική και προσδοκάτε να καλύψετε αυτό το κενό;

«Το σημαντικότερο από όλα πιστεύω πως είναι να περάσουμε σε πράξεις. Η κοινωνία, οι πολίτες έχουν μπουχτίσει από λόγια. Δεν μας παίρνει να συνεχίσουμε άλλο με αυτή τη λογική. Αυτός είναι ένας από τους κυριάρχους λόγους που έχουν γυρίσει την πλάτη οι πολίτες. Δεν μας ακούνε πλέον. Βαρέθηκαν να τους λέμε ανεφάρμοστες λύσεις, παχιά λόγια και να παραμένουμε στην αδράνεια. Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες εφαρμοσμένες εισηγήσεις με χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους που να είναι κατανοητές και να έχουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Έτσι θα πείσουμε πως εννοούμε αυτά που λέμε, έτσι θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα, έτσι θα φέρουμε και την ανανέωση στον τρόπο που λαμβάνουμε τις αποφάσεις. Η αλλαγή της νοοτροπίας, όσο κλισέ και αν ακούγεται σήμερα, είναι αναγκαιότερη από ποτέ. Αν δεν τα καταφέρουμε ούτε και τώρα, θα έχουμε πιστεύω μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής.»

24. Τι λύσεις εισηγείστε για το θέμα της ανεργίας και ειδικά των νέων;

«Ανήκω σε αυτούς που δεν συζητούν αν η ανεργία μειώθηκε ή αυξήθηκε κατά 0.4% ή 0.5%. Πιστεύω πως αυτή η κουβέντα είναι αχρείαστη και άνευ αντικειμένου. Χρειάζεται να κάτσουμε κάτω ως πολιτικό προσωπικό, όλα τα κόμματα μαζί και να δημιουργήσουμε το «newdeal» της Κύπρου. Να συμφωνήσουμε σε 3 ή 4 στρατηγικές στις οποίες η χώρα μας θα επενδύσει για να μειώσουμε δραστικά την ανεργία και να φέρουμε την ανάπτυξη. Οι τομείς αυτοί, κατά τη γνώμη μου, είναι η τεχνολογία και η προσέλκυση στην Κύπρο, για να δημιουργήσουν την βάση τους εταιρίες κολοσσοί στον τομέα, εταιρίες ακόμα που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και χρειάζονται κάποια κίνητρα ίσως για να μεταφέρουν εδώ τις εργασίες τους. Ένας δεύτερος τομέας είναι ο τουρισμός, εκεί που έχουμε την τεχνογνωσία αλλά χρειάζεται να απομακρυνθούμε από την νοοτροπία και την λογική του ήλιου – θάλασσα – allinclusive και τέλος ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία μας και η κτηνοτροφία μας. Εκεί χρειάζεται αφενός πρώτα να αποβάλουμε το κόμπλεξ να λέμε πως είμαστε γεωργοί και κτηνοτρόφοι και αφετέρου η ξεκάθαρη στόχευση σε προϊόντα που μπορούν να παραχθούν και υπάρχει ζήτηση για αυτά σε άλλες αγορές. Υπάρχει η προοπτική, στόχευση και στρατηγική χρειάζεται.»

24. Ποιος είναι ο λόγος, κατά τη δική σας άποψη, που ώθησε τους νέους να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική; Ποια είναι τα λάθη του παρόντος πολιτικού συστήματος;

«Το Σύστημα θέτει λάθος ζητήματα και λάθος προτεραιότητες. Στο επίκεντρο δεν είναι οι πολίτες. Αφήνουμε τα μεγάλα και ασχολούμαστε με τα μικρά και τα μη ουσιώδη. Για παράδειγμα, η προτεραιότητα στην παιδεία πρέπει να είναι οι μαθητές και όχι οι καθηγητές. Στην υγεία οι ασθενείς και όχι οι γιατροί και οι νοσοκόμοι. Στον τουρισμό η ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος και όχι οι ξενοδόχοι και οι συντεχνίες. Στους δήμους και στην δημόσια υπηρεσία η εξυπηρέτηση των πολιτών και η μείωση της γραφειοκρατίας και όχι τα φέουδα των δημάρχων.»

24. Εσείς οι νέοι την πολιτική, πως αλλάζετε αυτή την κατάσταση;

«Δεν είναι θέμα ηλικιακό, είναι θέμα προσέγγισης και νοοτροπίας. Μόνο αν πιστέψουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας, μπορούμε να δούμε την ουσία της πολιτικής και την χώρα μας να προοδεύει. Και αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε. Πως τίποτα δεν αλλάζει αν δεν το αλλάξουμε εμείς. Είναι η δική μας συμμετοχή που θα ανατρέψει τη σημερινή νοοτροπία που θέλει τα πάντα να γίνονται στο πόδι και στο περίπου και από ανθρώπους που έχουν τα ελάχιστα προσόντα και την κοινή λογική. Διοικούμαστε σήμερα από τους εβδομηντάρηδες που έχουν «σκοτώσει» δύο γενιές. Είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε με αυτή την κατάσταση και να διεκδικήσουμε τον χώρο που μας ανήκει στην αλλαγή και την ανανέωση που έχει ανάγκη η Κύπρος.»

24. Ποια τα μηνύματα που παίρνετε από τους νέους επιστήμονες;

«Ζούμε σε μια περίεργη εποχή. Οι νέοι έρχονται από τις σπουδές με τις βαλίτσες γεμάτες όνειρα και απογοητεύονται από τους πρώτους μήνες λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στα δικά τους προσόντα και στις δικές τους δυνατότητες. Άρα οι νέοι χρειάζονται τις ευκαιρίες που δικαιούνται, για να μείνουν στην Κύπρο για να προσφέρουν και να μην μεταναστεύσουν. Ο μεγαλύτερος πλούτος της χώρας μας δεν είναι ούτε ο ήλιος ούτε το φυσικό αέριο. Είναι οι άνθρωποί της, οι γνώσεις τους και η όρεξή τους να προσφέρουν. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε μια παραγωγική εποχή και στην αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών και να αφήσουμε πίσω μας τις μισθοσυντήρητες νοοτροπίες.»

24. Ωστόσο εσείς είστε αισιόδοξος, για το άμεσο μέλλον, βλέποντας και τις προσπάθειες που γίνονται στην οικονομία;

«Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα σταθεροποίησης και επαναφοράς της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Αλλά αν δεν δούμε την μεγάλη εικόνα, θα συνεχίζουμε να έχουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και μισθούς των 800 ευρώ. Δεν εισηγούμαι να ανακαλύψουμε τον τροχό. Ας δούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όχι μόνο στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η καινοτομία και η τεχνολογία, θα έχει ως επακόλουθο νέες θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής και νέους που θα εργάζονται βάσει των δυνατοτήτων τους. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε χώρα παραγωγής καινοτομίας.»

24. Ποιο μήνυμα στέλνετε στους νέους που έχουν απογοητευθεί από την σημερινή κατάσταση;

«Να μην τα βάζουν κάτω. Να σηκώσουν το κεφάλι και με περηφάνια να κοιτάξουν μπροστά. Δεν είναι εύκολο και το ξέρω. Να βρουν τρόπο να γίνουν δημιουργικοί και παραγωγικοί. Δύσκολο σε μια χώρα που στο σχολείο μας έμαθαν πως να γίνουμε καλοί υπάλληλοι και όχι πως να δημιουργούμε. Πιστεύω πως σε λίγα χρόνια, το να δημιουργούνται μικρές και πετυχημένες επιχειρήσεις, στο τομέα της καινοτομίας αλλά και αλλού, από φιλόδοξους νέους δεν θα είναι η εξαίρεση. Η λογική του κράτους – εργοδότη έχει τελειώσει. Το μέλλον της Κύπρου δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά εκπροσωπείται από τους νέους αυτής της πατρίδας. Εμείς λοιπόν έχουμε ρόλο και λόγο στην διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος και οφείλουμε να φωνάξουμε πιο δυνατά, να συμμετέχουμε πιο ενεργά και να μετουσιώσουμε τα συνθήματα περί αλλαγής σε πράξεις, τόσο όσο αφορά την οικονομία, όσο και την επανένωση της πατρίδας μας.»

24. Σας ευχαριστώ πολύ.

Share this post