Για να την αξίζεις, τη λευτεριά, πρέπει να την πάρεις μόνος σου. Αν σου έρθει εισαγόμενη, είτε δεν θα την κρατήσεις για πολύ, είτε δεν θα καταλάβεις πότε και πώς σου ήρθε.

Για να την αξίζεις, τη λευτεριά, πρέπει να την πάρεις μόνος σου. Αν σου έρθει εισαγόμενη, είτε δεν θα την κρατήσεις για πολύ, είτε δεν θα καταλάβεις πότε και πώς σου ήρθε.

1.Εμφανίζεται ενισχυμένος  φέτος ο Ολυμπιακός, έτσι;

Συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε πέρυσι. Τα καλύτερα βεβαίως είναι μπροστά μας.


2.Αντιθέτως, η κυβέρνηση μού φαίνεται αποδυναμωμένη. Ή μήπως υπερβάλλω;

Όσοι αθλητικογράφοι έκριναν τις ομάδες στην προετοιμασία συνήθως έπεσαν έξω. Το πρωτάθλημα κρίνεται στο γήπεδο. Και εκεί συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε πέρυσι.


3.Αλήθεια τώρα, με ποδοσφαιρικούς όρους, σε ποια θέση της βαθμολογίας θα βρισκόταν σήμερα η κυβέρνηση;

Ε αν μιλάμε για το κυπριακό ποδόσφαιρο πιστεύω στην 1η θέση. Ταπεινά το λέω. Και δεν μου αρέσει να μιλάμε στην πολιτική με όρους ποδοσφαίρου, ούτε με όρους πρωταθλητισμού.  Αν κοιτάξεις όμως τις άλλες «ομάδες» στην αντιπολίτευση, που επίσης δεν μου αρέσει αυτή η σύγκριση,  εκεί υπάρχουν αντικειμενικά ζητήματα. Άλλες έχουν «ιδιοκτησιακό», άλλες «μετοχικό», άλλες «γηπεδικό», άλλες πρόβλημα ομοιογένειας, άλλες από όλα.

4.Πού νομίζετε ότι υστερεί, εάν υστερεί; Στην άμυνα ή στην επίθεση;

Πιστεύω στο κέντρο. Δυσκολεύομαστε να μοιράσουμε παιχνίδι. Δοκιμάζουμε ένα δυο καινούργια πράγματα στην προπόνηση. Πιστεύω πως στα επόμενα μεγάλα παιχνίδια θα είμαστε πανέτοιμοι.

5.Μήπως χρειάζεται, για να χρησιμοποιήσω ένα στερεότυπο που με εκνευρίζει πολύ, ανακάτεμα της τράπουλας;

Μπα. Απλά χρειάζεται να παίξουμε πιο δημιουργικά και έξυπνα. Το κάνουμε σιγά σιγά,  ανοίγουμε το παιχνίδι. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έρχονται.

6.Γενικώς μιλώντας, ποιο είναι, για εσάς, το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης;

Η εφαρμογή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Των μεγάλων που άλλοι φοβόντουσαν, δεν τολμούσαν. Γεσύ και Τοπική αυτοδιοίκηση δύο τέτοια παραδείγματα.

7.Και ποια είναι η Αχίλλειος πτέρνα της παρότι, επιτρέψτε μου να αναφέρω, για εμένα, είναι άπειρες.

Η δυσκολία στο να επικοινωνήσει αυτές τις μεγάλες επιτυχίες με καλύτερο τρόπο.

8.Βλέπετε κι εσείς έναν θερμό χειμώνα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο;

Όποιος δε βλέπει, μάλλον ζει στην Αυστραλία.

8α.Επομένως, να ετοιμάσουμε παλτά η χλαίνες;

Και τα δύο;

9.Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί ενώ στέλνουμε καθημερινά αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα, εκείνη δεν υποχωρεί;

Επιλέγει να μη τα διαβάζει και να μην τα βλέπει. Διπλωματικές και πολιτικές επιτυχίες είχαμε στο παρελθόν, μπορούμε να έχουμε ξανά.

10.Μπορείτε, επίσης, να μου εξηγήσετε γιατί ακόμα κι όταν ασκούμε απλώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εξαγριώνεται και αφηνιάζει;

Μα γιατί για αυτήν δεν υπάρχουμε. Δεν μας αναγνωρίζει.

11.Μετά από τη συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να περιμένουμε, άραγε, προς τα μέρη μας και τον Έκτο Αμερικανικό Στόλο;

Ε ας μείνουμε προσγειωμένοι. Ή ας προσγειωθούμε.

12.Σας ρωτώ γιατί εγώ, ως πνεύμα της αντιλογίας που είμαι, δεν πιστεύω ότι θα έρθουν άλλοι να πολεμήσουν για εμάς, εφόσον, χτυπήστε ξύλο, χρειαστεί. Πιο απλά, κύριε Δημητρίου: δεν πιστεύω σε εισαγόμενες απελευθερώσεις.

Συμφωνώ μαζί σας. Και μάλιστα απόλυτα. Για να την αξίζεις, τη λευτεριά,  πρέπει να την πάρεις μόνος σου. Αν σου έρθει εισαγόμενη, είτε δεν θα την κρατήσεις για πολύ, είτε δεν θα καταλάβεις πότε και πώς σου ήρθε.

13.Πείτε με μοιρολάτρη, αλλά ούτε σε απελευθερώσεις πιστεύω, ιδίως όταν αναφέρονται σε έναν λαό του οποίου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παχυσαρκία.

Χρειάζεται πρώτα να καθορίσει προτεραιότητες και στόχους και σκοπούς. Σήμερα υπάρχει ένα σκούρο σύννεφο που δεν θα επιτρέπει να το κάνουμε. Για να το διαλύσουμε το σύννεφο, πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε για μας και για τα παιδιά μας. Και μετά να πάμε ανάποδα. Το πρώτο που θα καταπολεμήσουμε θα είναι την παχυσαρκία. Μετά θα πολεμήσουμε τους φόβους μας, τα κόμπεξ μας και θα κοιτάξουμε να βρούμε την ευτυχία μας. Κάπου εκεί είναι και η απελευθέρωση της πατρίδας μας.

14.Έχουν καταρρεύσει όλοι οι θεσμοί, πλην του delivery, ή μεγαλοποιώ τα πράγματα;

Το delivery έχει τις τελευταίες βδομάδες ζητήματα. Καθυστερήσεις, αναβαθμίσεις εφαρμογών. Αστειεύομαι. Υπάρχουν ζητήματα. Αν δεχτούμε με μια προσέγγιση μηδενισμού των πάντων πως έχουν καταρρεύσει τα πάντα, είναι τότε που θα μας κατακλύσει η παχυσαρκία. Είναι ένα να λες πως υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα μεγάλα και άλλο να λες πως καταρρεύσανε τα πάντα.

15.Τα μεγαλοποιεί και η αντιπολίτευση;

Αντιπολίτευση είναι, τη δουλειά της κάνει.

16.Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όταν είναι κάποιος στην αντιπολίτευση υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια και όταν αναλάβει την εξουσία ξεχνάει και τους λαγούς και τα πετραχήλια.

Αυτές είναι προσεγγίσεις που μεγαλώνουν την απόσταση πολιτών και πολιτικών. Να καταφέρουμε να είμαστε ορθολογιστές, μετρημένοι και ειλικρινείς. Έτσι θα μειώσουμε και τους λαγούς και τα πετραχήλια, και θα εκτιμηθούμε περισσότερο από τους πολίτες. Ή έστω θα μας ακούσουν.

17.Τι εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος όταν υποστηρίζει ότι το 2023 θα είναι συγκυβέρνηση;

Καταλαβαίνω πως θέλει να είναι στην κερκίδα των νικητών. Να συμμαχήσει και να κερδίσει στις προεδρικές.

18.Παρόλα αυτά, πιστεύετε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα βγάλει, και πότε, κάποιο δικό του λαγό από το καπέλο του;

Το ζήτημα είναι ο «λαγός» να έχει κόκκαλα. Nα έχει δηλαδή περιεχόμενο. Τέτοιους «λαγούς» θα βγάλει αρκετούς. Και δεν θα λέγονται λαγοί, αλλά πολιτικές στην πράξη.

19.Θα κερδίσουμε, τελικά, την πανδημία ή πίσω έχει, ακόμα, η αχλάδα την ουρά;

Είμαι αισιόδοξος. Σίγουρα δεν τελειώσαμε, βλέπουμε τι γίνεται και παγκοσμίως και εδώ, αλλά πιστεύω πως είμαστε σε δρόμο καλό.


20.Δεν θα ήταν ωραίο να υπήρχαν εμβόλια και κατά του λαϊκισμού;

Το ζήτημα είναι να μην έχουν παρενέργειες και να μπορούμε να τα αξιοποιούμε και στους μικρούς.

21.Εσείς λαϊκίζετε, κάπου κάπου, ή ανήκετε στους αναμάρτητους;

Παίρνω συχνά δόσεις του εμβολίου κατά του λαϊκισμού. Σε πειραματική βάση είμαστε.

22.Τι δώρο περιμένετε φέτος από τον Άγιο Βασίλη;

Να συνεχίσουμε να έχουμε το υπέρτατο αγαθό, την υγεία μας.

23.Και από τον Άγιο Μπάιντεν;

Να αγκαλιάσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας.

24.Όταν ακούω διαβατήριο, φτύνω στον κόρφο μου. Εσείς;

Κοιτάω αν είναι ληγμένο το δικό μου.

Συνέντευξή μου στην κυριακάτικη εφημερίδα “Η ΑΛΗΘΕΙΑ” | 07.11.2021

Share this post