Δεν με ενδιαφέρει η Δημαρχία της Λευκωσίας

Δεν με ενδιαφέρει η Δημαρχία της Λευκωσίας

Μου αρέσει αυτό που κάνω, μου αρέσει το κοινοβουλευτικό έργο και πιστεύω πως από αυτό το μετερίζι, της Βουλής, μπορώ να συμβάλω ουσιαστικά στο να κάνουμε πολλή δουλειά.

Ο ΔΗΣΥ ως κόμμα διαχρονικά πιστεύει πολύ στην ΕΕ. Θεωρείτε πως η ΕΕ έχει δώσει στην Κύπρο τη στήριξη που χρειάζεται σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις;

Στον ΔΗΣΥ πιστεύουμε στην ΕΕ και όλα όσα πρεσβεύει. Από τη μέρα ίδρυσης του κόμματος πριν από 44 χρόνια, είχαμε γράψει στη διακήρυξη πως πρέπει να εντάξουμε τη χώρα μας στην ΕΕ. Στο σήμερα, αυτό που κάνουμε είναι το να διεκδικούμε. Αυτή είναι η συνεχής στόχευσή μας. Δεν έχει να κάνει ούτε με το να χαϊδεύουμε αφτιά, ούτε με το να πανηγυρίζουμε. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις πραγματικότητες αλλά και τον ρεαλισμό όπως έχετε πει. Διεκδικούμε με κάθε τρόπο. Είδαμε όλοι τι έγινε την εβδομάδα που πέρασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σύμπνοια και συνεργασία και με άλλες χώρες πέραν Κύπρου και Ελλάδας.

Θεωρείτε δηλαδή πως η οδός που επέλεξε η κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα αυτό είναι και η πιο αποτελεσματική;

Μιλήσαμε για ρεαλισμό. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε πως η πιο αποτελεσματική οδός είναι αυτή του διαλόγου και της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, της αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αυτό κάνουμε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το να έχουμε τη στήριξη της μεγάλης μας οικογένειας, της ΕΕ, τις αρχές και τις αξίες της, αλλά και τις αρχές διεθνούς δικαίου που επικαλούμαστε εδώ και 55 χρόνια στην Κύπρο για να βρούμε το δίκιο μας. Στο ίδιο διεθνές δίκαιο στηριζόμαστε για να έχουμε και τις λύσεις στα ζητήματα του σήμερα. Έχουμε να κάνουμε με μια Τουρκία πολύ διαφορετική από ό,τι παρουσιαζόταν στις αρχές του 21ου αιώνα. Βλέπουμε μια τουρκική επιθετικότητα που ξεφεύγει από αυτά που είχαμε συνηθίσει στις αρχές του αιώνα. Τόσο στο Ιράκ όσο και σε Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, και τη γαλάζια πατρίδα. Η απόφαση για την Αγιά Σοφιά – αυτή κι αν είναι πρόκληση. Τώρα απειλούν για τα Βαρώσια, για τη ναυτική βάση στο Τρίκωμο, την αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο… Από την πλευρά μας αυτό που οφείλουμε να κάνουμε -και το κάνουμε- είναι να συνεχίσουμε να είμαστε ξεκάθαροι για το τι επιδιώκουμε στο Κυπριακό και να βασιζόμαστε στην έμπρακτη βοήθεια της ΕΕ.

Λίστα Γιωρκάτζη

Το σύνθημα που επικράτησε το τελευταίο διάστημα ήταν το «Όλα στο φως». Θεωρείτε ότι ο τρόπος διαχείρισης που επέλεξε η Βουλή ήταν ο ενδεδειγμένος; Δεν έχει κληθεί καν η κ. Γιωρκάτζη και οι τράπεζες να εξηγήσουν κάποια σημεία της λίστας.

Πρόκειται για ένα θέμα που μας βασανίζει, μας ταλανίζει, μας ταλαιπωρεί, καθώς βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και δύο χρόνια. Δικαίως οι πολίτες πιστεύουν ότι θέλουμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Εμείς όμως, ως ΔΗΣΥ, αυτά που λέμε τα πιστεύουμε και είμαστε λάτρεις της διαφάνειας, γι’ αυτό ακριβώς έχουμε τη θέση πως πρέπει να δημοσιοποιηθεί η λίστα ως έχει. Γιατί ό,τι άλλο κάνουμε αυτή τη στιγμή, μετά και από λάθος χειρισμούς που έχουν γίνει από τη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι πυροβολισμός στα δικά μας τα πόδια. Είναι σωστό, διερωτώνται κάποιοι, να δημοσιοποιηθεί η λίστα ως έχει και να βγουν ακόμα και ονόματα που χρωστούν 10 ή 300 ή ακόμα και 1000 ευρώ στις πιστωτικές κάρτες; Ε, δεν νομίζω να υπάρχει οποιοσδήποτε πολίτης που θα καταδικάσει κάποιο ΠΕΠ γιατί χρωστά είτε 10 είτε 300 είτε 1000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες.

Άλλοι διερωτώνται -και ορθά- αν είναι πλήρης η λίστα και αν τελειώσαμε. Όχι, δεν είναι πλήρης και δεν τελειώσαμε. Δεν είναι πλήρης γιατί κάποιοι που πιθανόν να μην είναι στη λίστα, μπορεί να κατάφεραν -είτε μέσω διακανονισμού, είτε μέσω χαριστικών ενεργειών κ.λπ.- να διαγράψουν ή να μειώσουν τις οφειλές τους. Οφείλουμε να πάμε στις τράπεζες και να ζητήσουμε όλο το ιστορικό όλων των ΠΕΠ όπως και των κομμάτων, των συνδεδεμένων οργανισμών, των συνδεδεμένων εταιρειών αλλά και των συνδεδεμένων ομάδων. Γιατί εκείνο κι αν είναι διαπλοκή και εκείνο κι αν είναι συγκάλυψη.

Σημαντικό ωστόσο και το τι θα γίνεται από εδώ και πέρα έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες…

Είναι εξίσου σημαντικό όντως το να δούμε τι κάνουμε από εδώ και στο εξής. Η χειρότερη υπηρεσία που έχουμε να προσφέρουμε σε αυτόν τον τόπο είναι αν βρεθούμε σε 5 χρόνια εδώ σε συνέντευξη και να με ρωτήσετε για το ίδιο θέμα. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να γίνονται οι δηλώσεις συμφέροντος των ΠΕΠ, των βουλευτών, με τρόπο που να μην σηκώνει αμφισβήτηση και να μην μπορεί να δημιουργηθεί καμιά αντίστοιχη λίστα. Με ρωτούν αν είναι μεμπτό κάποιο ΠΕΠ να έχει ΜΕΔ. Δεν είμαι σίγουρος. Αυτό που σίγουρα είναι μεμπτό, όμως, είναι το ότι δεν το γνωρίζουμε αν έχει. Ένας πολιτικός όταν επιλέγει να μπει σε αυτό το κουρμπέτι πρέπει την ίδια στιγμή να κατανοεί πως δεν υπάρχει ιδιωτικότητα για εμάς τα ΠΕΠ. Η διαφάνεια είναι συνώνυμη λέξη της πολιτικής. Αν δηλώναμε όλοι τα δάνεια και τα ΜΕΔ μας τώρα δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση. Αποτελεί άλλωστε στοίχημα το πώς κάνουμε μια νομοθεσία για να τα δηλώνουμε όλα αυτά ξεκάθαρα, έτσι ώστε να μην προκύπτουν αντίστοιχα ζητήματα στο μέλλον.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Προλαβαίνει η Βουλή για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Οι διαφωνίες είναι πολλές και ο χρόνος όσο πάει και λιγοστεύει.

Ακόμα ένα θέμα στο οποίο όλοι πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη ότι έχουμε την πολιτική βούληση για να εφαρμόσουμε όσα διακηρύσσουμε. Δεν αναφέρομαι ούτε στον ΔΗΣΥ ούτε στην κυβέρνηση, διότι η δική μας βούληση, για μια μεταρρύθμιση που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, που θα αυξήσει την παραγωγικότητα των δήμων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, είναι ξεκάθαρη. Είναι προς το συμφέρον και της κοινωνίας, και των πολιτών, και του τόπου.

Το θέμα είναι πού βλέπετε εσείς τις συναινέσεις, γιατί για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση χρειάζονται συναινέσεις… Για παράδειγμα στο θέμα των δημοψηφισμάτων για συνενώσεις δήμων.

Το συγκεκριμένο είναι ένα σημείο που δεν ευνοεί ούτε τη συζήτηση ούτε τη μεταρρύθμιση. Από τη στιγμή που η Ένωση Δήμων, σε δύο ψηφοφορίες, αποφάσισε πως δεν θα γίνονται δημοψηφίσματα και όλοι κατανοούμε τα τοπικιστικά ζητήματα που μπορεί να υπάρξουν, δεν μπορούμε ούτε να ακυρώσουμε τη μεταρρύθμιση, ούτε να πάμε σε μεταρρύθμιση δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων.

Θεωρείτε απαραίτητη την αναβολή των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2021;

Το απαραίτητη είναι μια σχετική έννοια. Θα είναι καλύτερα, δεδομένου πως έχουν ξεπεραστεί τα συνταγματικά ζητήματα. Οι τοπικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι που αποφάσισαν για τη μεταρρύθμιση, καλό είναι να είναι οι ίδιοι που θα την εφαρμόσουν. Υπάρχει σε αυτή την προσέγγιση μια πολιτική λογική και μια φιλοσοφία.

Σχεδόν όλοι οι ανθυποψήφιοι του Αντρέα Κωνσταντίνου, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ στις εκλογές για τον Δήμο Αγλαντζιάς, φαίνεται να επιθυμούν να διερευνήσουν μια ενδεχόμενη συνένωση με Γέρι και Λατσιά. Γιατί επιμένετε στη συμπερίληψη του συγκεκριμένου δήμου σε έναν μεγάλο μητροπολιτικό δήμο στη Λευκωσία;

Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν μετά από ανάλυση ποιοτικών δεδομένων, μετά που είδαν στο ΥΠΕΣ και την Ένωση Δήμων ποιο είναι το σενάριο που θα δώσει το ζητούμενο για την κοινωνία, τους πολίτες, τους δημότες. Καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη εξυπηρέτηση, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση της ταλαιπωρίας. Εμείς στον ΔΗΣΥ δεν βάλαμε ποτέ την άμαξα μπροστά από το άλογο.

Αυτό, κατά την άποψή σας, επιτυγχάνεται με έναν πιο μεγάλο σε πληθυσμό και έκταση δήμο, αντί με ένα πιο συμμαζεμένο σχήμα;

Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού δήμου, ενός μεγάλου δήμου, που να βλέπει ζητήματα συνολικά, με έναν μεγαλύτερο φακό και να επιλύει τα ζητήματα μακριά από τα μικροσυμφέροντα των διαφόρων δήμων που σήμερα δυστυχώς αυτά επικρατούν, θα βοηθήσει συνολικά τους Λευκωσιάτες. Θα βοηθήσει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, να μειωθεί το κυκλοφοριακό, να μην ταλαιπωρούνται οι δημότες στις ουρές των δημαρχείων, θα βοηθήσει στο να υπάρχει οικονομική επάρκεια για να προβάλλει και πολιτισμό και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της πόλης.

Η πρωτοβουλία σας για την «Ανεκτίμητη Λευκωσία» γιατί θα βοηθήσει πρακτικά να δοθούν λύσεις; Τι διαφορετικό έχει από όλα όσα γίνονται και έγιναν μέχρι σήμερα;

Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να δούμε τα ζητήματα εφαρμοσμένα και με γνώμονα το πώς δίνουμε -με πράξεις και αποφάσεις- λύσεις στα ζητήματα αυτά. Για παράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη είχα συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, όπου του μετέφερα τα ζητήματα που προέκυψαν από τη συζήτηση που είχαμε στην «Ανεκτίμητη Λευκωσία» για τον πολιτισμό στη Λευκωσία. Του άσκησα, με την καλή έννοια, την πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει ένας βουλευτής ευλόγως σε έναν υπουργό, ακούγοντας και κατανοώντας τα ζητήματα που τέθηκαν.

Ένα μεγάλο ζήτημα, για παράδειγμα, είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας, το οποίο θα αποτελεί στολίδι αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών-τουριστών ενώ θα δώσει το στίγμα της πόλης που θέλουμε να φτιάξουμε. Κατά τη συνάντηση με τον κ. Καρούσο, είχα την ευκαιρία να θέσω κάποια ερωτήματα για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη μετακίνηση του Τμήματος Μετανάστευσης και των εξωτερικών ιατρείων από τον χώρο ανέγερσης του νέου μουσείου. Ο κ. Καρούσος με διαβεβαίωσε πως το κυνηγά αυτό το ζήτημα και πως αυτές τις μέρες ξεκινά η μετακόμιση του Τμήματος Μετανάστευσης. Μόλις ολοκληρωθεί η πράξη αγοράς του «Γιώρκειου» θα μεταφερθούν τα εξωτερικά ιατρεία έτσι ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη των προσφορών για την ανέγερση του μουσείου. Υπενθυμίζω πως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έχει κατακυρωθεί. Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημά σας, θα έλεγα πως αυτό που περιέγραψα αποτελεί και τον στόχο της «Ανεκτίμητης Λευκωσίας». Θέλουμε να εντοπίζουμε τα ζητήματα, να τα κωδικοποιούμε και να πηγαίνουμε ως πρωτοβουλία να τα θέτουμε στην καρδιά αυτών που αποφασίζουν για να έχουμε λύσεις.

Θα σας ενδιέφερε η δημαρχία της Λευκωσίας, ιδιαίτερα με την προοπτική ενός μητροπολιτικού Δήμου της Λευκωσίας;

Θα είμαι ξεκάθαρος: Όχι. Μου αρέσει αυτό που κάνω, μου αρέσει το κοινοβουλευτικό έργο και πιστεύω πως από αυτό το μετερίζι, της Βουλής, μπορώ να συμβάλω ουσιαστικά στο να κάνουμε πολλή δουλειά. Ο δικός μου επόμενος πολιτικός στόχος είναι η επανεκλογή μου ως βουλευτής, αν είμαστε καλά από τον Θεό τον Μάιο του 2021.

 

*Συνέντευξη στον Γιώργο Καυκαλιά, για την Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ | Κυριακή 19/07/2020.

Share this post