Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ στη CΤ: Ώρα για συνολική μεταρρύθμιση στην παιδεία

Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ στη CΤ: Ώρα για συνολική μεταρρύθμιση στην παιδεία

 

Η κρίση στην παιδεία δημιούργησε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα λίγες μόνο ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, με την κυβέρνηση να δέχεται έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς της.

Είναι γεγονός πως εδώ και δύο μήνες η συζήτηση για την παιδεία μονοπώλησε. Και δυστυχώς δεν συζητήσαμε για την παιδεία. Συζητήσαμε για τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν μείωση απαλλαγών. Συζητούμε ακόμη και σήμερα αυτή τη μικρή εικόνα και δεν μπήκαμε στην συζήτηση για τα μεγάλα και τα σημαντικότερα ζητήματα. Αυτό είναι και το ζητούμενο σήμερα. Να συνεχιστεί η συζήτηση και να ξεφύγουμε από την στενή οπτική γωνιά των εργασιακών θεμάτων. Η κυβέρνηση αποδεικνύει συνεχώς τη θέλησή της για να ξεκινήσει όσο πιο ομαλά γίνεται η σχολική χρονιά αύριο. Οι πρωτοβουλίες του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν συνεχείς. Η κρίση αυτή δεν βολεύει σίγουρα ούτε τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ούτε την κυβέρνηση. Τα όποια μέτρα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πλήξουν μόνον όσα λένε πως θέλουν να προστατεύσουν. Τις 120 χιλιάδες των μαθητών, το δημόσιο σχολείο, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία ολόκληρη.

Βλέπετε να υπάρχει έστω και την υστάτη παράθυρο ευκαιρίας για άρση του αδιεξόδου;

Προσωπικά ναι, είμαι αισιόδοξος. Με δεδομένη και την τελευταία πρόταση από πλευράς κυβέρνησης, εκτιμώ πως οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δείξουν την καλή διάθεση που είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για την παιδεία. Ξέρετε, πολλές φορές χανόμαστε στη μετάφραση, ή βραχυκυκλωνόμαστε στα μικρά. Η λήξη αυτής της διαφοράς, που αφορά τα τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα για μείωση των απαλλαγών στους εκπαιδευτικούς θα ανοίξει τον δρόμο για να μπούμε στην μεγάλη συζήτηση.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενέβη δις προσωπικώς στο θέμα χωρίς αποτέλεσμα ενώ ο πρόεδρος του κόμματός σας, επιχείρησε μεσολαβητική παρέμβαση, η οποία έπεσε στο κενό, αφού ουσιαστικά προέταξε μια απόφαση που είχε απορριφθεί. Υπήρξε πρόβλημα συνεννόησης, υποτιμήθηκαν μήπως οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών; Τι ακριβώς συνέβη;

Θέλω να πω πρώτα πως ο δικός μας σεβασμός ως Δημοκρατικός Συναγερμός προς τους εκπαιδευτικούς και το λειτούργημα που επιτελούν είναι δεδομένος. Η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, που είναι το ζητούμενο από όλους, θα γίνει μόνο με περήφανους και αξιοπρεπείς εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν την αξιοπρέπεια και την περηφάνια και στα παιδιά μας. Το δικαίωμα όλων για διαμαρτυρία και για απεργιακά μέτρα είναι αναφαίρετο και σεβαστό. Χρειάζεται όμως να αποφασίσουμε ως κοινωνία, τί μαθητές θέλουμε να βγάζουμε από τα σχολεία μας. Τί μόρφωση θέλουμε να τους δίνουμε και με ποια εφόδια να τους εξοπλίζουμε. Στην παιδεία χρειάζεται μια ολική μεταρρύθμιση. Που θα ξεφεύγει από τη λογική του φορτώματος ύλης στις καμπούρες των παιδιών μας αλλά θα τους μαθαίνει πως θα κερδίσουν το στοίχημα του αύριο. Η χρήση της τεχνολογίας, η καλλιέργεια των ιδιαίτερων ικανοτήτων των παιδιών μας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Κανένα πρόβλημα συνεννόησης δεν υπήρξε. Το ζητούμενο σήμερα είναι να παραμείνουμε στις ράγες της ορθής πολιτικής θέσης για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα στην εκπαίδευση και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους πόρους που έχουμε στην διάθεσή μας. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και τους οικονομικούς πόρους. Και είναι η ώρα να συζητήσουμε και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ένα ζήτημα που είναι ακρογωνιαίο αλλά μας ταλαιπωρεί από το 1979, εδώ και 39 χρόνια χωρίς να έχουμε καταλήξει.

Προσεχώς θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό με την ολοκλήρωση των επαφών της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες. Ποιά πληροφόρηση έχετε;

Οι εξελίξεις ήδη υπάρχουν. Δεν είναι θέμα πληροφόρησης είναι πιστεύω περισσότερο θέμα ανάγνωσης των γεγονότων. Είχαμε αυτή τη βδομάδα, τη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Τσαβούσογλου στη Σμύρνη που συζήτησαν, μεταξύ άλλων το Κυπριακό. Η κ. Λουτ θα ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των επαφών της και θα παραθέσει τα συμπεράσματα της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να αποφασίσει αν θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα, στην βάση του πλαισίου που ο ίδιος έθεσε πέρσι το καλοκαίρι.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν τα δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών;

Η βούληση του Πρόεδρου Αναστασιάδη είναι δεδομένη. Αν οι άλλοι εμπλεκόμενοι, και δη η τουρκοκυπριακή πλευρά, απάντησε με την ίδια καθαρότητα και ετοιμότητα στην κ. Λουτ τότε πιστεύω πως ναι τα δεδομένα υπάρχουν για να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε. Σε κάθε περίπτωση, η δική μας θέση και στάση χρειάζεται να είναι πάντα τόσο ξεκάθαρη ούτως ώστε σε περίπτωση μη επανέναρξης των συνομιλιών το βάρος πέσει αποκλειστικά στους ώμους της Τουρκικής πλευράς.

Με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος Αναστασιάδης καθιστά σαφές ότι η εκ πλευρά είναι έτοιμη για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν, στο Κραν Μοντάνα. Ωστόσο η άλλη πλευρά αξιώνει αλλαγή της διαδικασίας, με σαφές χρονοδιάγραμμα και έμμεση επιδιαιτησία. Μπορεί να υπάρξει γεφύρωση αυτών των διαφορών;

Οι όροι εντολής από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προς την κ. Λουτ ήταν ξεκάθαροι. Η διερεύνηση των προθέσεων γίνεται για να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Αν η άλλη πλευρά αξιώνει κάτι άλλο, πολύ φοβούμαι πως δεν θα επανεκκινήσουμε. Την ίδια ώρα, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο και πως τίποτα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκομμένα από το περιβάλλον γύρω μας. Εκ των πραγμάτων, υπάρχουν χρονικά ορόσημα που πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν. Το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για παράδειγμα θέτει ένα τέτοιο χρονικό ορόσημο.

Από τις ακροάσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό προκύπτει αβίαστα το κατ’ αρχήν συμπέρασμα για πολιτικές ευθύνες. Πώς βλέπει ο ΔΗΣΥ όλη αυτή την ιστορία;

Η θέση της παράταξής μας είναι ξεκάθαρη και διαχρονική. Σεβόμαστε την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως θα σεβαστούμε και το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αμφισβήτησε ποτέ κανένα πόρισμα καμίας ερευνητικής επιτροπής. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Δηλώσαμε άλλωστε εδώ και καιρό πως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εξεταστούν τα πάντα, για όλους, και για όλες τις περιόδους. Ας αναμένουμε λοιπόν το πόρισμα.

Θα θέλαμε ένα σχόλιο για την απόφαση του υπουργικού για επιπλέον κρατική στήριξη του ΡΙΚ προκειμένου να μην μεταδίδει διαφημίσεις. Πιστεύετε ότι αυτή η απόφαση υπηρετεί τη διακηρυγμένη θέση για εξορθολογισμό του ΡΙΚ και την απεξάρτησή του από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία;

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι απόφαση αλλά εισήγηση για συζήτηση. Το καίριο ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσουμε είναι τί δημόσια ραδιοτηλεόραση θέλουμε. Για μας είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση που να προσφέρει από τη μια αντικειμενικότατη ενημέρωση και από την άλλη να προωθεί και να προβάλλει τον τόπο μας, την παράδοση, τον πολιτισμό μας. Θέλουμε ένα ΡΙΚ που να συνεχίσει να εδραιώνει στη συνείδηση όλων δεν είναι κυβερνητικό αλλά κρατικό ραδιοφωνικό ίδρυμα. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να δούμε τις δομές και τη λειτουργία του. Να αναλύσουμε αν σήμερα με τον τρόπο που δουλεύει αποδίδει σε αυτό που θέλουμε ή αν μπαίνει στην μάχη του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά κανάλια χωρίς να μεταδίδει ή να παράγει αυτά που ακριβώς θα διαφοροποιήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μετά χρειάζεται να κάνουμε άλλη μια ανάλυση. Πόσα είναι αυτά τα έσοδα, και σε απόλυτο αριθμό αλλά και σε ποσοστό του προϋπολογισμού και τι δυνατότητες θα υπάρχουν σε μια νέα δομή. Η χορήγηση, για παράδειγμα, των θεματικών εκπομπών και η συλλογή διαφήμισης σε αποκλειστικά αθλητικά και άλλα γεγονότα δεν συζητεί κανείς να αποκοπεί. Ταυτόχρονα λοιπόν με την συζήτηση για τα έσοδα χρειάζεται να γίνεται και η συνολική συζήτηση για τον ρόλο και τον τρόπο μετατροπής του ΡΙΚ στη δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα προβάλλει και θα υπηρετεί όλα όσα ανέφερα πιο πάνω.

Share this post