Ομιλία στο Παγκύπριο Συνέδριο ΟΝΕ ΔΗΣΥ

Ομιλία στο Παγκύπριο Συνέδριο ΟΝΕ ΔΗΣΥ

Δεν προσδοκούμε διορισμούς και βολέματα και δεν βρισκόμαστε στην ΟΝΕ με στόχο το προσωπικό συμφέρον

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Βουλευτές,
Φίλες και φίλοι,

Η οργάνωση νέων επιστημόνων δεν είναι μια αφηρημένη έννοια ή μια ακόμα οργάνωση. Η ΟΝΕ είμαστε όλοι εμείς. Μια ζωντανή οργάνωση 28 χρόνων. Βλέπω εδώ μπροστά μου τους πρώην προέδρους της ΟΝΕ, τα πρώτα στελέχη που ίδρυσαν το 1987 την οργάνωση. Βλέπω ανάμεσα μας την ιστορία μας. Κυρίως όμως σήμερα βλέπω το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο της Oργάνωσης Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά το ίδιο το μέλλον της κοινωνίας όπως εμείς το οραματιζόμαστε.

Περιμένετε, ίσως, να ακούσετε τον απολογισμό των όσων έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια, και με λίγο περισσότερο ενδιαφέρον το τι προγραμματίζουμε για τα επόμενα δυο. Όλα όσα όμως κάναμε, τις ημερίδες, τις συζητήσεις, τα debates, τα συνέδρια, τις ακαδημίες για startups, τα βραβεία της χρονιάς, έχουν πολύ λίγη σημασία. Όλα όσα κάναμε και όλα όσα θα κάνουμε, χρειάζεται να περιστρέφονται γύρω από ένα άξονα στρατηγικής. Να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, να λέμε τι θέλουμε να πετύχουμε, να παραδεχόμαστε τα όποια λάθη και παραλήψεις και να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε.
Στόχος δεν είναι η ποσοτική επιμέτρηση της προσέλευσης σε εκδηλώσεις αλλά η ποιότητα του έργου που επιτελείται, και η άρθρωση πολιτικού λόγου στην διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.

Κοιτάξτε γύρω σας. Ένα-ένα τα στελέχη και τα μέλη της ΟΝΕ. Τον κάθε ένα και την κάθε μια σ΄ αυτή την αίθουσα. Δεν προσδοκούμε διορισμούς και βολέματα και δεν βρισκόμαστε στην ΟΝΕ με στόχο το προσωπικό συμφέρον. Αυτό το δηλώνω με πλήρη επίγνωση. Είμαι περήφανος γιατί βοηθήσαμε την ΟΝΕ να προχωρήσει μπροστά σε μια νέα εποχή όπου εμείς, τα στελέχη και τα μέλη της, στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και πορευόμαστε με αυτοπεποίθηση στην διαμόρφωση του δικού μας μέλλοντος. Αυτή είναι η περήφανη γενιά των τριαντάρηδων που τους χαρακτηρίζει η δημιουργικότητα, η αξιοπρέπεια και ο δυναμισμός. Αυτή είναι και η μαγιά του νέου μέλλοντος της χώρας.

Ένα είναι το κυρίαρχο στοίχημά μας: Η αλλαγή νοοτροπίας! Να καταφέρουμε να περάσουμε το μήνυμα πως είμαστε οι κυρίαρχοι του μέλλοντος μας. Στο χέρι μας είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα και να πείσουμε, τους εαυτούς μας πρώτα και τους άλλους στη συνέχεια, πως τίποτα δεν αλλάζει αν δεν το αλλάξουμε εμείς! Από τα πιο μικρά μέχρι τα μεγάλα και τα σημαντικά. Όλα όμως ξεκινούν και τελειώνουν στην αλλαγή του τρόπου που σήμερα ασκούμε πολιτική, του τρόπου που απαρτίζεται η ατζέντα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ήρθε επιτέλους η ώρα να συμβάλλουμε ενεργά στην διαμόρφωση των ερωτημάτων που χρήζουν πολιτικής συζήτησης και οφείλουν να απασχολούν το σημερινό γίγνεσθαι.
Να μετατοπίσουμε δηλαδή την πολιτική συζήτηση στην καρδιά των προβλημάτων. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε μια κι’ έξω τη συζήτηση για το ποιος φταίει για το χθες και να επικεντρωθούμε στις λύσεις που χρειάζονται σήμερα. Δεν ενδιαφέρει κανέναν το ποιος ευθύνεται για λάθη του παρελθόντος. Κανέναν. Είναι αυτού του τύπου συζητήσεις που οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής. Κάθε φορά που κάνουμε αυτή την κουβέντα, αφαιρούμε ακροατές και τηλεθεατές από την παρακολούθηση των δημοσίων συζητήσεων. Εκείνο που πρώτιστα χρειάζεται είναι λύσεις! Για τους μαθητές στην παιδεία και όχι για τους καθηγητές, για τους ασθενείς στην υγεία και όχι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις ασφαλιστικές. Για την ασφάλεια μας και όχι για τους αστυνομικούς, για την εξυπηρέτησή μας με μείωση της γραφειοκρατίας και όχι για τα συμφέροντα των υπαλλήλων και των συντεχνιών τους. Με λίγα λόγια, οφείλουμε να συμβάλουμε στο να καταστεί επιτέλους η πολιτική πολιτο-κεντρική!

Φίλες και φίλοι,

Στο χέρι μας είναι να γυρίσουμε την κλεψύδρα της πολιτικής. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Από το κόμμα και από την κυβέρνηση. Έχουμε δε την ευλογία να ανήκουμε στην μεγάλη παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού που όχι μόνο μας δίνει το χώρο και το βήμα να το πράξουμε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Νεοφύτου μας το έχει ζητήσει επανειλημμένα! Η αμφισβήτηση του status quo δεν μπορεί να προέλθει παρά από μας της νέας γενιάς. Μια αμφισβήτηση δημιουργική που θα βοηθήσει να πάμε την πολιτική αλλά και τον τόπο γενικότερα μπροστά.
Αμφισβητούμε λοιπόν το κατεστημένο, όχι για χάρη της αμφισβήτησης αλλά με στόχο την βελτίωση και την αλλαγή. Όσοι λοιπόν πιστεύουν πως μπορούν να προσθέσουν έστω κι’ ένα λιθαράκι, είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι. Η ΟΝΕ είναι ανοικτή σε όλους. Η ουσιαστική παραγωγή πολιτικής, με την εμπλοκή όσο το δυνατών περισσότερων ανθρώπων θα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη της οργάνωσης στον Δημοκρατικό Συναγερμό αλλά και στην κυπριακή κοινωνία εν γένει. Να απευθυνθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους επιστήμονες, να ακούσουμε και να καταγράψουμε εισηγήσεις, θέσεις και απόψεις που θα τις αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά σε μια συνεχή διαδικασία παραγωγής ουσιαστικής πολιτικής.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Η δυστοκία στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων σήμερα, η εξάλειψη του φαινομένου μισθών των 800 ευρώ, η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό για να αξιοποιηθούν επαγγελματικά δεν αντιμετωπίζονται με τα προγράμματα της ΑΝΑΔ. Η προοπτική επιχειρηματικότητας των νέων, ιδιαίτερα της Νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας δεν ενισχύονται μόνον με τα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας. Χρειάζεται κουλτούρα επιχειρηματικότητας. Και οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι στο κτίσιμο της από μηδενική βάση. Ας κοιτάξουμε τι κάνουν οι χώρες γύρω μας και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πως το εκπαιδευτικό τους σύστημα λειτουργεί για να αναθρέψει μελλοντικούς Επιχειρηματίες και όχι μισθοσυντήρητους υπαλλήλους. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ανακαλύψουμε τον τροχό. Η συνταγή είναι γνωστή: Χρειάζονται κίνητρα και μείωση της γραφειοκρατίας.
Στον τουρισμό, μπορούμε, να αλλάξουμε την νοοτροπία, να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας και να επεκτείνουμε την περίοδο με όλα τα πολύπλευρα οφέλη που μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει. Γιατί κύριε υπουργέ να μην λειτουργούν τα ξενοδοχεία μας για δέκα μήνες εφόσον η Κύπρος διαθέτει τις συνθήκες; Ποια κίνητρα δώσαμε στις αγορές να επενδύσουμε με πτήσεις και προγράμματα για τον χειμερινό τουρισμό;

Η προσέγγιση μας και στο κυπριακό δεν είναι διαφορετική. Με ψυχραιμία και σοβαρότητα, συζητούμε πάλι για αλλαγή νοοτροπίας. Έχουμε ένα κράτος που από το 1963 λειτουργεί χωρίς κανέναν έλεγχο. Φτάσαμε σήμερα εδώ που φτάσαμε γιατί κανείς δεν πάταγε φρένο σε κανέναν. Ίσως να μην υπάρχει άλλο σύνταγμα στο κόσμο που οι εξουσίες να μην έχουν κανένα επίπεδο ελέγχου μεταξύ τους. Στο Σύνταγμα μας, οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν τους Ελληνοκύπριους και οι. Ελληνοκύπριοι τους Τουρκοκύπριους. Σήμερα δεν υπάρχει θεσμός χωρίς διασπάθιση, ίντριγκες και ανεξέλεγκτη ελευθερία κινήσεων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στη ουσία του κυπριακού εμείς λέμε πως αυτή είναι η τελευταία σοβαρή προσπάθεια που γίνεται. Χρειάζεται να κοιτάξουμε την μεγάλη εικόνα, τον ρόλο που μπορεί η Κύπρος να παίξει στην περιοχή, μακριά από φοβικά σύνδρομα και προσεγγίσεις διχαστικές. Στην συντεταγμένη επιχείρηση επένδυσης στον φόβο από αυτούς που το μέλλον τους χάνεται με την επανένωση της πατρίδας μας, απαντάμε. Υπάρχουν ανεξάντλητες προοπτικές ειρήνης και ευημερίας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Η ισορροπία στην περιοχή, το φυσικό αέριο, η προοπτική επίλυσης αυτή καθ´ αυτή, η ασφάλεια που η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης μας ενέταξε, είναι οι παράγοντες που λειτουργούν ως καταλύτες για μια βιώσιμη λύση που θα δώσει νέες προοπτικές για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα μείνει για μεγάλο διάστημα ανοικτό. Είμαστε κοντά στην επανένωση της πατρίδας μας. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Παρακολουθούμε με λύπη συζητήσεις για το κόστος της λύσης. Δεν πρόκειται για κόστος αλλά για καρποφόρα επένδυση στο κοινό μας μέλλον, για μια Κύπρο με ανεξάντλητες προοπτικές για τις επόμενες γενιές. Η τόλμη και η ειλικρίνεια οφείλουν να είναι τα χαρακτηριστικά του λόγου αλλά και της πολιτικής μας. Όσοι κρύβονται πίσω από τις λέξεις και πίσω από το δάκτυλο τους δεν κάνουν ζημιά μόνο στον εαυτό τους αλλά δυστυχώς στον ίδιο μας τον τόπο.

Φίλες και φίλοι,

Όντως , κανένας δεν έφερε από μόνος του την άνοιξη. Το μήνυμα της ανανέωσης δεν μπορεί να μετουσιωθεί από τους σημερινούς πρωταγωνιστές. Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε και εντός του κόμματος μας τα αυτονόητα. Αυτά που εντέχνως προσπερνούμε για τόσα χρόνια. Και εμείς θα μπούμε μπροστά σε αυτή την συζήτηση. Ο εκσυγχρονισμός του τόπου ξεκινά πρώτα από τον εκσυγχρονισμό της δικής μας πολιτικής στέγης, του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το μήνυμα της ανανέωσης, που όλοι συμφωνούμε πως η κοινωνία το αναζητά, δεν μπορεί να περάσει χωρίς ουσιαστική ανανέωση των ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές.
Ας θέσουμε όλοι τους εαυτούς μας ενώπιον των ευθυνών μας και ας αποφασίσουμε τι κόμμα θέλουμε, ποιο επίπεδο πολιτικής επιζητούμε και σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε. Η ανανέωση των κομματικών εκπροσώπων δεν μπορεί να πηγαίνει από καταστατικό συνέδριο σε καταστατικό συνέδριο σαν μεταφερόμενο τμήμα σε σχολείο του 90. Τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε και να αλλάξουμε ό,τι μας κρατά πίσω. Από την δομή του κόμματος, μέχρι και τον ρόλο που μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει στην κοινωνία. Θα είμαστε μπροστάρηδες σε αυτή την συζήτηση. Είμαστε υπέρμαχοι της εφαρμοσμένη πολιτικής, των ανάποδων ερωτημάτων, φανατικοί υποστηριχτές των στρατηγικών και φανατικά ενάντιοι της κουτοπόνηρης ατζέντας.

Και κάτι τελευταίο. Την ιστορία την φτιάχνουν οι άνθρωποι. Όλοι μας εδώ έχουμε να πούμε μικρές και μεγάλες ιστορίες. Κομματικές και πολιτικές. Την μεγαλύτερη ιστορία όμως, όχι απλά του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά της ίδιας μας της πατρίδας, την έχει ο Γλαύκος Κληρίδης. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η επιλογή του χώρου του σημερινού συνεδρίου. Την ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού έχουμε υποχρέωση να την καταγράψουμε. Και εδώ, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας «Κώστα και Ρίτας Σεβέρη» βρίσκεται το μεγαλύτερο της μέρος και τα ίδια τα θεμέλια της μεγάλης Ευρωπαϊκής παράταξης της χώρας. Αν είναι για κάτι που θέλω να υποσχεθώ είναι πως στα επόμενα δυο χρόνια, ως πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ξεκινήσει, επιστημονικά και τεκμηριωμένα η καταγραφή της ιστορίας του κόμματός μας.
Το οφείλουμε στον Γλαύκο Κληρίδη, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, το οφείλουμε στην Κύπρο μας. Ο Γλαύκος Κληρίδης έφερε την αλλαγή στην πολιτική νοοτροπία της χώρας, διασφάλισε το Ευρωπαϊκό μας μέλλον και πέθανε με την πίκρα ότι η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη. Πέρα από ένα τεράστιο ευχαριστώ, εμείς οι νέοι επιστήμονες της παράταξης που ίδρυσε δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να χαράσσουμε νέους δρόμους και να συμβάλουμε ενεργά και με δυνατή φωνή στην ολοκλήρωση του οράματος του για μια Κύπρο παραγωγική, Ευρωπαϊκή και Ενωμένη!

Σας ευχαριστώ

Share this post