Σύγχρονο κράτος

Σύγχρονο κράτος

Είμαστε στη δίνη της προεκλογικής περιόδου. Σε λιγότερους από δύο μήνες θα οδηγηθούμε στις κάλπες. Πάρα την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να οδηγήσει τους πολίτες σε ένα κλίμα εθνικού διχασμού, χρειάζεται να μείνουμε σοβαροί, με στόχο την ενότητα στον στόχο, και να ξεδιπλώνουμε το πως θα εξελίξουμε τη χώρα.

Οι προτάσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου για τον εκσυγχρονισμό του κράτους έχουν να κάνουν με δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η αναγκαία συνταγματική μεταρρύθμιση για να έχουμε τα απαραίτητα θεσμικά αντίβαρα, τους ελέγχους και τις ισορροπίες που σήμερα δεν έχουμε. Χρειάζεται να βρούμε την ισορροπία, μεταξύ της αναγκαίας, ως κόρην οφθαλμού, προστασίας του συντάγματος της χώρας μας, και της θέλησης μας να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας. Οι ισορροπίες και οι έλεγχοι υπάρχουν στο σύνταγμά μας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όχι μεταξύ των εξουσιών. Οι διορισμοί των ανεξάρτητων αξιωματούχων, ναι, θα πρέπει να έχει τη θετική γνώμη του κοινοβουλίου. Ναι, θα πρέπει να υπάρχουν θητείες και να μην είναι εφ΄όρου ζωής οι διορισμοί αυτοί. Άλλοι, να υπηρετούν για 20 χρόνια και άλλοι για 16 δεν στέκει σε καμία λογική. Επίσης, ο διαχωρισμός των καθηκόντων του Γενικού Εισαγγελέα σε δύο πρόσωπα. Ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι άλλο πρόσωπο από τον Γενικό Εισαγγελέα, με θητεία όση αυτή του ΠτΔ, και με διακριτές τις εξουσίες. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε και άλλες αλλαγές που θα ενισχύουν το μεγάλο στόχο.

Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της ολικής ψηφιοποίησης. Και είναι εφικτό. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ως στόχο το 2025, 3 χρόνια για να εξαλείψει όλες τις διεπαφές του πολίτη με το κράτος μέσα από τα γκισέ, με φυσικούς φακέλους, με σφραγίδες, ουρές και ταλαιπωρία. Σκεφτείτε, τη ζωή μας όταν δεν θα υπάρχουν οι σημερινές καθυστερήσεις, οι χαμένοι φάκελοι, το γεγονός πως πολλές φορές νιώθουμε να είμαστε χαμένοι στον ωκεανό. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής. Όταν, μειωθεί στο ελάχιστο, η φυσική εμπλοκή των πολιτών με τους δημόσιους λειτουργούς, τότε θα εμπεδωθεί και θα εφαρμοστεί πλήρως η ισονομία και η ισοπολιτεία.

Βεβαίως ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, ό,τι και να κάνουμε, ό,τι και να εφαρμόσουμε, ο τρόπος δράσης μας, ο τρόπος ζωής μας, είναι αυτό που θα πείσει τους πολίτες πως εννοούμε όλα όσα λέμε. Χρειάζεται να κατανοήσουμε πλήρως την ευθύνη που έχουμε για να πείσουμε για την αξία της πολιτικής. Για να μας ακούσουν ουσιαστικά οι πολίτες, χωρίς καχυποψία. Αν λέμε για ενότητα ολημερίς και ολονυχτίς, αλλά με όσα λέμε, όσα κάνουμε εντείνουμε και ενισχύουμε το διχασμό, δεν πρόκειται να μας πιστεύουν και στα πιο απλά, στα πιο χειροπιαστά. Αν λέμε πως θέλουμε να καταπολεμήσουμε τα κακώς έχοντα, αλλά με τα όσα κάνουμε οδηγούν προς την αντίθετη πλευρά, η αξιοπιστία μας δυστυχώς θα μειώνεται.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 09/12/2022

Share this post